Mededelingen

  • Op 15 november is er in het Muziekcentrum in Enschede een combinatie van literatuur en muziek: Arthur Japin en Phion. Phion speelt o.a. Petruschka van Stravinsky. Albert heeft aan Phion gemeld dat een grote muurschildering van Jan Schoenaker, genaamd Petruschka, in de kantine van de locatie Potskampstraat van het Twents Carmelcollege te bewonderen is.
  • In de lezing werd gesproken over een organisatie “Grootouders voor het klimaat”. Wellicht interessant voor velen van ons.

Klimaat en energie Hans Wallinga

Hans Wallinga (1941) studeerde experimentele natuurkunde aan de UU en promoveerde aan de UT. Hij was werkzaam als wetenschappelijk (hoofd)medewerker en later als hoogleraar aan de Universiteit Twente. Zijn belangstelling voor het weer stamt uit zijn jeugd en werd levendig gehouden door zijn hobby, zeezeilen. Zijn echtgenoot Willemien, heeft ook een wetenschappelijk carrière achter zich en werkte  op dezelfde faculteit als Hans. Het echtpaar zet zich nu volop in bij Climate Fresk  een NGO met als doel om inzicht te geven in de klimaatproblematiek en daarmee draagvlak te scheppen voor maatregelen die nodig zijn voor het behoud van een leefbare wereld. 

Hans maakte het ons vanmiddag heel duidelijk dat ingrijpen in ons economisch systeem dringend noodzakelijk is. We moeten snel af van niet duurzame fossiele brandstoffen. De concentraties broeikasgassen in de atmosfeer zijn alarmerend  hoog. Het CO2 gehalte is vanaf 1960 met bijna 30% gestegen tot 420 ppm (dat zijn 420 delen koolstofdioxide op 1 miljoendelen lucht). Het methaangehalte steeg sinds 1984 van 7 ppb naar ruim 250 ppb (250 delen methaan op 1 miljard delen lucht).

De uitstoot van de drie belangrijkste broeikasgassen koolstofdioxide (CO₂), methaan (CH4) en lachgas (N2O) zorgen voor de opwarming van de aarde en daarmee voor klimaatverandering.

Methaan komt vrij vanuit verschillende sectoren, zoals de veehouderij, teelt van rijst, vuilstort en het bij het winnen van aardgas. Als broeikasgas is methaan zo’n 34 keer sterker dan CO₂, het zorgt voor ongeveer 20 procent van het broeikaseffect. In de natuur komt methaan vrij bij het al dan niet tijdelijk opdrogen van veen- en moerasgebieden en het is opgeslagen in de vorm van bevroren hydraten in de zeebodem. Het opdrogen van veengebieden komt door de wereldwijde temperatuursverhoging als gevolg van de toename van deze broeikasgassen. Zo zitten we in een negatieve spiraal die we beslist om moeten buigen. Het doemscenario is het smelten van permafrost in Siberië en Canada en een verhoging van de temperatuur op de zeebodem, dan dreigen er zoveel broeikasgassen vrij te komen dat grote delen van de aarde voor ons onleefbaar worden.

Zon, wind, water en mogelijk ook kern(fusie) energie zijn de energiebronnen die we zonder verdere gevolgen voor klimaatverandering kunnen en moeten benutten. De zon geeft voldoende energie door straling. Op wereldschaal wordt er meer energie vanaf de zon ingestraald dan we ooit verbruiken. De energie afgifte is gemiddeld minimaal 350 Watt per M2 per jaar. In totaal is dat 44 quadriljoen (4,4 x 1016) watt aan vermogen om precies te zijn. Een onvoorstelbare hoeveelheid “gratis” af te tappen energie.

Het is dus niet door energiegebrek, maar door het gebrek aan geld dat we onvoldoende duurzame energie gebruiken. Geldgebrek en het niet willen investeren in duurzame energiewinning en opslagmethoden zorgt ervoor dat we steeds verder afglijden en daarom kostbare noodmaatregelen moeten treffen om ons te wapenen tegen klimaatverandering.  Het is vreemd dat een land als NL jaarlijks tot 17 miljard Euro subsidie verleend aan fossiele brandstoffen. We besteden (te) veel geld aan klimaat schadelijke activiteiten.

In Nederland is de uitstoot van broeikasgassen volgens het RIVM in het jaar 2022 afgerond 160 miljard kilogram koolstofdioxide. De energieproductie is met 77% de grootste vervuiler,  een vijfde deel van de 77% kun je toeschrijven aan alle vormen van transport. De maakindustrie en de landbouw leveren elk 10% en de laatste 3% komt voor rekening van afvalverwerking.

Van de landbouw uitstoot is 70% een gevolg van de intensieve veehouderij. Dus als we de vleesproductie en vleesconsumptie in NL terugbrengen naar het niveau van de jaren 60 dan leveren we als consument onze bijdrage.

Het vleeslapje dat tijdens het diner werd geserveerd viel niet kleiner uit dan gebruikelijk en er waren onder ons, na dit betoog van Hans, geen activisten die hun portie weigerden. Hans Wallinga leverde desalniettemin voldoende stof om ons gedrag te heroverwegen.

Wil je meer informatie dan kun je die vinden op de volgende sites:

Dolf

Gerelateerde Afbeeldingen: