Mededelingen

  • Afwezig waren: Dolf, Anne, Wim, Theo O., Ton, Bert W., Mariet, Hetty, Ben S.; ook Bert Huisjes, ons potentieel nieuwe lid, had zich afgemeld. Hij komt op 6 maart voor de tweede keer.
  • We hebben in een mooie ambiance, bij Grand Café Smit in Losser onze bijeenkomst gehad. Het door de AC afgesproken eten was voortreffelijk, zeker qua prijs-kwaliteitverhouding.
    (opmerking van mij: misschien in de toekomst nog eens herhalen?)
  • Op 6 maart gaan we op excursie naar Bleckmann in Almelo. We vertrekken dan om 14.15 uur vanaf de Boom. De AC zou het op prijs stellen wanneer je om 14.00 uur aanwezig bent aldaar.
  • Als chauffeurs voor 6 maart hebben zich gemeld: Frans, Margriet, Ben H., Ria, Jan, Marcel en José. Tot nu toe hebben zich 5 leden afgemeld, zodat 7 auto’s genoeg moet zijn.

BERBERS (AMAZIGHEN)

Mondiaal is er veel geschreven over allerlei volkeren uit de oudheid en werden vele karakteristieken en gewoonten verteld. An heeft ons op deze middag verteld over de Amazighen / Berbers, bevolkingsgroepen die  al eeuwen geleden leefden in Noord – Afrika en het gebied bestreken tussen Egypte – Libië en de Atlantische Oceaan en in het zuiden tot de Niger.  Onder andere  een boek , geschreven door Mohammed Chafik, werd door An als bron gebruikt om ons over  de geschiedenis van de Berbers te informeren. Heel veel  gebeurtenissen die ons over dat volk  bekend zijn  door geschiedschrijving  en  door o.a.  rotstekeningen , overleveringen, geschriften en onderzoeken kwamen in het verhaal van An aan bod. Een geschiedenis die begon vele eeuwen geleden en die doorloopt tot aan de huidige tijd toe. Velen van ons zullen naar aanleiding van de vertelling van An weer namen van leiders, koningen , volkeren , oorlogen te horen hebben gekregen , zoals Herodotus, Hannibal, Punische oorlogen , Cartago enz. die we uit onze eigen schooltijd van enkele tientallen schooljaren geleden herkennen. Deze lessen werden destijds   spannend of saai behandeld in de geschiedenislessen en geschiedenis is een fenomeen waar je om geeft of niet.

Gezeten op  haar regisseursstoel  voor een scherm gaf An bij Café Smit in Losser op zeer duidelijke wijze  aan hoe je boeiend kunt informeren over interessante volkeren die zich al tientallen eeuwen op aarde hebben kunnen handhaven. En dat alles tussen volkeren met geheel andere gewoonten, godsdiensten, taal, spraak , wetgeving en huidskleur. An gaf met name  ook  verschillen aan die er bestonden bij de bevolkingsgroep van   Berbers  en de Amazighen. Laatstgenoemden waren trots/nobel, vooral gericht op het Arabisch, terwijl Berbers hun eigen regiem voerden , geen slaaf waren, maar dapper, hetgeen menig leider van een ander volk kon waarderen, vooral bij de vele oorlogen en geschillen die werden gevoerd. Op het scherm werden o.a enkele getatoeëerde , ongesluierde dames getoond en mannen met een tulband of doek, waarmee  verschillen in kleding en opmaak werden getoond in diverse tijden.

Mijn impressie heb ik niet zozeer  gewijd aan de inhoudelijke geschiedenis. De tijd daarvoor zou te lang zijn. Enkele feiten heb ik willen noemen, aangezien die zicht geven op de Berbers/Amazighen bevolkingsgroep zelf.  Van belang is om de Berbers niet alleen  te  traceren binnen de Noord Afrikaanse wereld maar ook in andere delen. Berbers volgden a.h.w. groeperingen die waren ontstaan en die handel dreven of om andere redenen zich ergens vestigden. Bijvoorbeeld door de opkomst van het Romeinse en andere rijken, die vooral in andere gebieden rond de Middellandse zee leefden. In de latere geschiedenis spelen Berbers nog steeds een rol. In Marokko en Algerije maar ook in verdere streken zijn Berbers in beeld. De Berbers behoren in hoofdzaak tot de Soennitische Islam. In de laatste jaren worden Amazighen steeds meer geaccepteerd en zelfs gelijk gesteld met andere culturen, hetgeen officieel werd vastgelegd in wettelijke bestanden. Digitaal kun je zeker veel over het thema te weten komen.

Na de lange maar interessante  les van An verdiende zij het   applaus van  de Probusleden en een toespraak van de voorzitster.

Met een heerlijk diner en een drankje werd de leerzame en aangename middag afgesloten.

Frans Koel

Afbeelding-van-WhatsApp-op-2024-02-21-om-16.38.36_91b1e3a3_1

Afbeelding 1 van 7

Gerelateerde Afbeeldingen: