Mededelingen

  • Afwezig: Dinie, Albert, Mariet, Willy en Theo L.
  • Mariet heeft zich aangemeld als nieuw lid van de AC; ze zal starten in juli/augustus en in januari tijdens de ALV formeel Dolf opvolgen binnen de AC.
  • Ton wijst ons op het mailtje dat hij gisteren heeft verstuurd met het oog op onze excursie naar de musea More op 18 maart. DRINGEND VERZOEK om op tijd de eigen bijdrage van € 25 over te maken naar de penningmeester.
    Als reservechauffeur meldt zich Ini. Ko en Anne rijden niet.
  • Mia Wolkotte voelt er veel voor om lid te worden van onze club, maar op zijn vroegst na de zomerperiode.
  • Er zijn enkele wijzigingen in het activiteitenprogramma voor 2020:
    13 mei: excursie naar UT
    15 juli: lezing door Mariet Lynch (i.p.v. 13 mei)
    18 november: lezing door Bob Verschoor (i.p.v. 15 juli)

Impressie Probusmiddag 4 maart 2020

Op deze middag vertelde onze voorzitter Laurens ons over zijn 41-jarige loopbaan bij de politie, waarvan 35 jaar als wijkagent in twee wijken van Enschede en in Oldenzaal. De oude lijfspreuk van de politie – vigilat ut quiescant (hij waakt opdat zij rusten) – werd van vele kanten belicht. De huidige lijfspreuk “waakzaam en dienstbaar” geeft misschien beter weer wat met politiewerk bedoeld is. Laurens gaf aan dat handhaven volgens de politiewet slechts één aspect is van dat vak. Dienstbaarheid en hulpverlening is zeker zo belangrijk en uit zijn verhaal begreep ik dat het niet de bedoeling is dat wij als burgers achterover hangen terwijl de agent alles in de gaten houdt. Vooral als wijkagent ben je volgens hem dienstbaar en een luisterend oor, waarbij het werk beter kan worden gedaan als de burger ook waakzaam is.

Een belangrijke taak van een wijkagent is vooral dus ook de hulpverlening naast het handhaven. Je hoort zichtbaar te zijn in de wijk, aanspreekbaar; je bouwt een vertrouwensband op, geeft voorlichting en weet kortom wat er speelt. Daarbij zijn er vele partners zoals GGD, wijkkracht, maatschappelijk plein, buurtbemiddeling, woningbouwvereniging, scholen en collega’s met een ander specialisme. In een wijk draait alles om communicatie: luisteren/samenvatten/doorvragen (LSD).

Laurens was van 1982 tot 1996 werkzaam in Noord-Enschede: Bolhaar, Roombeek en omgeving. Na de vuurwerkramp in 2001 kwam hij er weer terug om collega’s te assisteren. Van 1996-2012 was het gebied van de UT, B&S-Park en Lonneker zijn werkterrein. Op de UT moest veel geregeld worden rondom diverse evenementen wat betreft beveiliging, maar ook contact met de horeca, de studentenhuisvesting, de studentenverenigingen en de gebouwbeheerders behoorden tot zijn takenpakket. Niet alles op de UT was rozengeur en maneschijn. Er waren diefstallen, brandstichtingen, vernielingen, hacken en zelfs eenmaal spionage.
Ook rondom de Grolsch Veste en omgeving was veel te doen wat betreft beveiliging en het in goede banen leiden van verkeersstromen evenals in Lonneker bij diverse dorpsactiviteiten.

De laatste vijf jaar van zijn leven als politieman bracht Laurens door in Oldenzaal als wijkagent voor het centrum. En ook in Oldenzaal was het steeds opnieuw LSD en vooral (zoals ook in Enschede) steeds weer proberen om met praten zaken op te lossen: meer als mediator dan als boeman.

In het tweede deel van zijn verhaal gaf Laurens ons allerlei tips om te voorkomen dat we opgelicht of bestolen worden. Hij liet aan de hand van enige filmpjes zien hoe makkelijk het is om bij een babbeltruc opgelicht te worden. Mensen die ons proberen op te lichten komen altijd met een smoes, zijn vaak met zijn tweeën, komen geloofwaardig over en vaak leidt de één af en besteelt de ander je. Ze doen zich voor als politieagent, meteropnemer, wijkzuster; ze willen even naar het toilet of even bellen en doen heel zielig. In dit soort gevallen: doe nooit zomaar open en vraag om legitimatie. Een kierstandhouder of een spionnetje kan helpen! Geef aan niemand je bankpas of pincode en zorg bij afspraken aan huis dat een bekende aanwezig is. En bel desnoods 112.

RAAK: Rustig blijven, Accepteren, Afgeven van materiële zaken en Kijken. Dat zijn belangrijke adviezen. Zakkenrollers proberen vaak paniek te zaaien, leiden af of veroorzaken een incident. Ook gluren ze bij pinnen van geld. En aan de telefoon doen oplichters zich voor als bankmedewerker en gebruiken smoezen om je pincode te krijgen. EEN BANK BELT DAARVOOR NOOIT !!!
De nieuwste oplichting vindt plaats via WhatsApp: iemand heeft het account van een jou bekend persoon gehackt en probeert je via een zogenaamd vertrouwd bericht geld afhandig te maken. Vertrouw het niet meteen en bel die persoon op!

Handige app: opgelicht?! (te downloaden in appstore van Apple en Android)

Een hele boeiende middag! Ria sloeg in haar dankwoordje de spijker op de kop: voor een goede samenleving, een prettige woonomgeving is een wijkagent van niet te onderschatten belang!

Uw verslaggever: Jan Heerdink

 

Gerelateerde Afbeeldingen: