Mededelingen

  • Derk had vandaag zijn vuurdoop als voorzitter vanwege afwezigheid van Ria.
  • Afwezig: Erna, Ko, Theo L., Ria, Gemma, Hetty, Bert, Ben S.
  • Fons Temmink moet helaas afscheid nemen van de club; gezondheidsproblemen van zijn
    vrouw hebben hen genoodzaakt een andere woonsituatie te kiezen. Ze vertrekken naar loon op Zand. Op 20 juli zal Fons voor het laatst aanwezig zijn. Hij trakteert vandaag op een rondje.
  • Omdat Fons lid zou worden van de AC is er nu een acute vacature; wie graag in de AC wil
    meedraaien vanaf juli wordt verzocht zich bij bestuur of AC te melden.
  • Ben Hampsink meldt dat mede dankzij medewerking van enkele leden van onze club 300
    kratten zijn gevuld voor de Voedselbank.
  • Anne meldt het succes van het hockey in Oldenzaal bij Bully en locatie De Thij van het
    Carmelcollege
  • Albert Wiggers heeft een actie ondernomen om de nalatenschap van de familie Molkenboer naar Oldenzaal te krijgen. Dankzij de medewerking van de nazaten Molkenboer staan er nu erfstukken in het Palthehuis.
  • Ini noemt een potentieel nieuw lid voor de eerste keer: Gerda de Gunst-de Boer
  • Afmeldingen moeten gedaan worden bij de secretaris en NIET bij de AC, tenzij anders
    gemeld. De secretaris moet het aantal eters doorgeven aan De Boom.
  • Dolf laat een korte impressie zien van de reis naar Münster. Alle overige informatie en foto’s zijn te vinden op de website.

Schatgraven.

Op 15 juni j.l. nam Jan van Rijn ons in zijn voordracht mee naar de wereld van de beroemde archeoloog/zakenman Heinrich Schliemann.
Deze Schliemann is van groot belang geweest voor de ontdekking van Troje en de gang van zaken rond de Trojaanse oorlog (het paard van Troje) waar tactiek en list prevaleerden boven bruut geweld. Zoals gezegd was Schliemann ook zakenman en ook nog eens geen onverdienstelijke. Zo was hij zeer succesvol als agent van een Nederlandse firma in St. Petersburg. Hij kon op enig moment zijn eigen handelsfirma oprichten en maakte fortuin met de goudkoorts in Californië en de Krim oorlog. Dankzij zijn enorme rijkdom kon hij ook veel tijd besteden aan opgravingen in Turkije en Griekenland. Uiteindelijk vond hij dat de plaats Hisarlik eigenlijk Troje was geweest. Voorwaar geen onbelangrijke ontdekking. Hij vond daar
ook de beroemde zogenaamde Schat van Priamus. Later toog Schliemann nog naar Mycene waar hij het graf van Agamemnon hoopte te vinden. Hij vond daar het beroemde masker van Agamemnon.

Uiteindelijk had Schliemann een grote hoeveelheid archeologische vondsten in zijn bezit die hij allemaal geschonken heeft aan het Duitse Rijk. Zijn vondsten worden tentoon gesteld in het Königlich-Preußischen Völkerkundemuseum in Berlijn.

Dat het zakelijke instinct hem nooit verlaten heeft blijkt wel uit het feit dat hij onder meer de schat van Priamus en andere waardevolle vondsten van Turkije naar Griekenland smokkelde om zo te voorkomen dat hij de helft van de gevonden schatten aan de Turkse staat moest geven. Jan van Rijn heeft er een heel boeiende voordracht van gemaakt die menigeen van ons veel nieuwe kennis heeft opgeleverd!

Jan Heedink

Gerelateerde Afbeeldingen: