Mededelingen

  • Afwezig waren: Theo O., Hetty, Bert, Fons, Gemma, Ria, Ben S., Ini en Margriet.
  • Voor de tweede keer wordt Hetty Luttikhuis genoemd; als er geen bezwaren binnenkomen bij het bestuur, kan ze door Ko en Laurens t.z.t. formeel uitgenodigd worden.
  • Marcel heeft besloten lid te worden. Van harte welkom!
  • Dolf geeft nog even weer een inkijkje in onze website. De laatste weken wordt er weinig op gekeken. Jammer. De actuele adreslijst kun je o.a. daar vinden evenals het smoelenboek.
    De adreslijst op de website is steeds up-to-date; wel zal de secretaris bij deze mededelingen nog een bijlage voegen met de huidige adreslijst.
    Na 1 januari 2022 zal het smoelenboek niet meer fysiek bijgewerkt worden. Vanaf dan zullen foto’s en info van de leden alleen nog op de website te vinden zijn.
    Inloggen op de website: gebruikersnaam is oldenzaal; wachtwoord is Plechelmus (hoofdlettergevoelig!!)
  • Op 20 oktober wil Dolf ons een middag laten nadenken over “water”. Alle associaties m.b.t. water zijn die middag welkom. Iedereen kan daar nu alvast over gaan nadenken.
  • Ko meldt dat er a.s. zondag een documentaire is op de radio m.b.t. zijn familiegeschiedenis. Hij zal ons nog een link sturen.
  • Ton vraagt ons namens de AC om alvast na te denken over een bijdrage voor de culturele middag op 3 november. Het thema voor die middag is “muziek”. Je hoeft niet zelf te kunnen zingen (mag wel!!), maar elke muzikale bijdrage (bv. betreffende muziek die je erg aanspreekt) is welkom. Zodra je iets hebt/weet, laat het aan Ton weten, liefst twee weken van tevoren met het oog op de planning van de middag.

Jan Heerdink

Wim Olde Kalter,

rechtgeaard Luttenaar, Berghuizenaar en Oldenzaler vertelt deze middag belevenissen over een periode van 68 jaar van zijn leven. Aan de hand van foto’s maken we allereerst kennis met zijn grootouders/ouders en een prachtig stukje natuur om en nabij “ de koppelboer” in het Lutterse land. Hij vertelt over zijn kinderjaren en over het café, bekend onder de naam “Bloas Han”, dat lange tijd eigendom was van zijn oma. Naast de klanten die er hun spiritualiën haalden of een kaartje kwamen leggen, was het café voor Wim een prettig en functioneel toevluchtsoord waar hij o.a. heeft leren fietsen. Ook  vader Olde Kalter runde enige tijd het café , doch moest de functie opgeven aangezien hij tevens onderwijzer was en een dubbele functie niet was toegestaan. Het gezin waar Wim in opgroeide telde 4 kinderen.  

Wim bezocht de HBS bij het Carmel waar hij o.a. les kreeg van een leraar waarbij een leerling een beoordeling kon krijgen met een cijfer onder de nul. Van het vak latijn moest hij niets hebben waardoor de weg naar het ambt van pastoor zeker werd geblokkeerd.

Wim vervolgde zijn studie bij de pabo te Hengelo en werd in 1975 leerkracht en in 1988 directeur Van de Roveniusschool.  De school werd verplaatst naar “de Graven Es en de naam werd “de “ Bongerd”.  Het werd een Daltonschool  waarbij de componenten  vrijheid, samenwerken, reflectie en zelfstandigheid kenmerkend zijn. De school onderscheidt zich ook door naast OR en MR een onderwijscafé te hebben  voor het onderhouden van contacten met ouders.

Vele bestuurstaken verrichtte Wim altijd .  Zo is hij voorzitter van FC Berghuizen en is hij nog steeds betrokken bij de St. Nicolaasactie. (42 sintpakken, 120 pieten, chauffeurs en schminkers). Een bijzondere hobby  is het opzetten van de jaarlijkse kerststal met beelden uit vele landen. Zijn conditie wordt tenslotte voor een groot deel in stand gehouden door allerlei uitdagingen aan te gaan zoals het beklimmen van bergen (Mont Ventoux en Alpe d’húez) . Aan de inspanningen kun je pas merken dat je enorm veel spieren hebt om soepel te houden.

Het is aan alles te merken dat Wim een veelvoudig persoon is  die, behalve Latijn, zowel in het verleden als heden een actief en betrokken iemand is.

Zoals hij zijn betoog eindigde wil ook ik hem toewensen :Good Goan.

Frans Koel

 

 

 

IMG_0812

Afbeelding 1 van 7

Gerelateerde Afbeeldingen: