Mededelingen 

  • Afwezig waren Ria, Theo O., Fons
  • Hetty Luttikhuis stelt zich als potentieel nieuw lid aan ons voor
  • Namens de AC vraagt Ton aandacht voor enkele zaken:
    1. Er zijn meer mensen nodig om een korte impressie te schrijven; als we ongeveer 10 mensen hebben die het willen gaan doen, is iedereen maximaal twee keer per jaar aan de beurt.
    2. Er komt de komende week een mailtje met nadere informatie betreffende de culturele middag. Graag per omgaande reageren.
    3. I.v.m. de voorbereidingen van Sinterklaas is het wenselijk dat je je op tijd afmeldt, mocht je er op 17 november niet zijn.
  • Jan vraagt i.v.m. het maken van een nieuw schema voor de wisseling van tafelindeling bij het kerstdiner om tijdige afmelding. Vooralsnog ziet het ernaar uit dat iedereen er zal zijn.

 

 

Themamiddag Water

Opening door onze gewaardeerde voorzitter. Bijna iedereen is er. Vanmiddag is het thema ‘Water’.
Voor we beginnen heeft Ton van Os nog  een verzoek/mededeling om te melden of je wel of niet op 17 november aanwezig bent, dit i.v.m. de Goedheiligman.

 

Water.

Ieder van ons krijgt een glaswater. Een glas water als symbool voorde levensbehoefte van mens, dier en plant. Verschillende mensen komen aan het woord om iets te vertellen over de kracht van water.

 

‘Hoe houden we de aarde leefbaar?’ verhaal van Dolf over het belang van water voor mens en dier.

  • Water, H2O, is een chemische verbinding van 2 waterstofatomen en een zuurstofatoom. Het komt voor als gas (kokend water), vloeistof en als vaste stof (ijs).
  • Al het leven op aarde bestaat grotendeels uit water en is afhankelijk van water.
  • Mens en dier bestaan uit ongeveer uit 70 % water. Planten ongeveer 80 %.
  • De aarde is voor 70% bedekt met water, daarvan is 25% zoet water, 0.014% van het water is geschikt als drinkwater.
  • Op dit moment heeft 1 op de 2 mensen in de wereld schoon drinkwater. Als we nu niets doen, zo is vastgesteld door de V.N., dan heeft in 2050 nog maar 1 op de 3 mensen schoon water.
  • Dolf laat een film van een tsunami in Thailand zien. Behalve dat water van levensbelang is, kan de kracht van water allesvernietigend zijn.

 

Na Dolf vertelt Jan ons dat water in het Christendom een bijzondere plek heeft. Water staat o.a. symbool voor leven. In de Rooms Katholieke kerken wordt water met Pasen gezegend door een priester. Dit gewijde water, wijwater, wordt o.a. gebuikt voor het dopen van kinderen en volwassenen. Het water bij de doop wast de zonden af, het reinigt. Zo wordt de gedoopte zonder zonden herboren. Jan heeft het op een mooie manier concreet gemaakt.

 

Vervolgens  leest An een aantal prachtig gedichten voor uit de bundel ‘De zee, de zee; gedichten uit de hele wereld’. Een bundel met verzamelde gedichten door Kathinka van Dorp.

Tenslotte heeft Ko nog een grappige anekdote. Hij vertelt dat hij vroeger in de beek gevallen was, waarvan het water ontzettend stonk. In ieder geval aanleiding voor zijn ouders om hem naar zwemles te sturen.

 

Afsluiting

De voorzitter sloot deze boeiende middag af met de mooie woorden:

Er is ’n tied van kom’n en er is een tied van goan.

 

Bij het schrijven van dit verslag zat ik in onze mooie Unicef winkel. Ik neem aan dat jullie – sinds dat Erna de winkel heeft gepromoot – onze winkel hebben bezocht.

Zo niet kom snel kijken!

Er zijn veel cadeau-artikelen in de winkel waar Opa’s en Oma’s hun kleinkinderen blij mee kunnen maken.Eigenlijk vind je voor elke leeftijd wel iets in de Unicef winkel          .

Theo L.

 

Wil je  presentatie over water nog eens doorbladeren of downloaden, dan kan dat hieronder de koppeling.

 

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?
Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

 

De film over de kracht van water staat op Youtube klik hier en je kunt de beelden bekijken.

Het indrukwekkende verhaal van Ko Deen staat hieronder.

 

WATER

Tja, en nu mijn bijdrage over water. Ik ga het kort hebben over een vervelende ervaring met water en wat anekdotes.

Wat is namelijk het eerste wat in mijn opkomt bij water?

Dat is de Hengelose Stinkbeek. Vreemd toch? Ik zal het uitleggen.

Ik ben geboren aan de Achterhoekse Molenweg in Hengelo. Als je toen van Hengelo naar Borne ging, was dat de laatste grote weg aan de rechterkant. Dus aan de rand van de bebouwde kom.

Aan de andere kant van de Bornsestraat liep vrijwel parallel de Hengelose Stinkbeek, met weilanden en zo ernaast.

Een waar domijn voor kinderen om te spelen.

De Hengelose Stinkbeek heette eigenlijk Bornse Beek. Maar de bevolking noemde het stinkbeek, omdat de textielfabrieken in die tijd hun afvalwater daarin loosden, waardoor het water onnatuurlijk ging kleuren en enorm ging stinken.

Op een dag (ik was toen volgens mij nog een kleuter) gingen Robbie ten Heuw (een ouder vriendje) en ik cowboytje en indiaantje spelen, in de weilanden en bosjes vlakbij de Hengelose Stinkbeek. Ik was Olde Shatterhand en hij Winnetou.

Na afloop besloten wij om een mooi bosje veldbloemen te gaan plukken voor onze moeders. Op een geven moment zag ik een mooie grote paardenbloem aan de rand van de Stinkbeek. Dus die wilde ik plukken, althans dat was ik van plan. Ik gleed echter uit en viel via de brandnetels in de stinkbeek. En ik kon niet zwemmen. Een paar kopjes onder, kreeg flink wat vies water binnen en was bijna verdronken, totdat Robbie mij te pakken kreeg en mij eruit sleurde. Wat een traumatische ervaring!

Een paar jaar later ging buurjongen Gerrit van der Kamp voor de 1e keer naar zwemles in het Weusthag. Mijn moeder zei: ga maar mee, dan kun jij ook meteen zwemles krijgen. Maar ja, toen die enorm grote badmeester van Wezel mij naar mijn naam vroeg, zie hij: je staat niet op mijn lijst. Het “feest” was over, want mijn ouders hadden me eerst op moeten geven. Ik droop dus af. Vond ik ook niet erg. De jaren erna kwam het er dus ook niet meer van.

 

Nu maak ik een forse sprong in de tijd, eind jaren 60 ging ik veel met  vrienden kamperen aan zee, o.a. in Spanje bij Barcelona. Zij konden allemaal zwemmen, ik dus niet en deed in het water net alsof, voor hen en voor mij geen enkel probleem haha.

Totdat ik in 1970 Anneke leerde kennen. Zij was verpleegster en wist van wanten! Wij gingen ook met vakantie naar Spanje, naar Benidorm. En wij naar het strand en zwemmen. Maar ja, daar viel ik natuurlijk meteen door de mand!

Het jaar erna, een paar weken voor mijn 1e verjaardag in ons huwelijk, zei Anneke: ik heb toch een mooi cadeau, je raadt het nooit.

Ik: dat zullen we nog eens zien. Geef maar aan hoe groot het is. Zo groot. Ik: dus geen LP van The Beatles of zo. Nee. De 1e letter en de laatste letter dan. Ze zei: het begint met een Z en eindigt op een T. Wat ik ook probeerde, ik raadde het niet. Op 18 februari werd ik 22 en kreeg het cadeau, pakte het uit en wat was het: een zwemleskaart! Ik heb toen hardgrondig gevloekt!

De maand erna: op naar het Twentebad en tot mijn schrik zat ik in een groep met allemaal oudere vrouwen, die maar niet opschoten in het water, terwijl ik er snel van af wilde zijn. Na een paar weken werd ik uiteindelijk overgeplaatst naar een snellere groep en kon na 2 maanden gaan afzwemmen, achter allemaal kleine kinderen, pfff. Maar ik had mijn zwemdiploma A.

En nu de laatste sprong in de tijd: toen begin jaren 80 in Ootmarsum onze zonen Niels en Onno ook allebei het zwemdiploma hadden gehaald, wilden ze samen naar de jaarlijkse zwemvierdaagse in het buitenbad de Kuiperberg. En ze vroegen: Papa jij doet toch ook mee! Uiteraard jongens, wat een feest was het!

Dus uiteindelijk is, dank zij Anneke, alles op zijn pootjes terecht gekomen.

Dat wilde ik dus even kwijt, wanneer ik denk aan WATER.

Als laatste thema hebben we gesproken over de kwaliteit van drinkwater. Dit was actueel door een besmetting van het drinkwater eerder deze maand in Oldenzaal-Losser.

De communicatie van Vitens het waterleidingbedrijf was niet echt duidelijk.

Hieronder de wettelijke documenten over de samenstelling en microbiologische kwaliteit van drinkwater zoals die nu van kracht zijn.

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?
Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

 

IMG_2463

Afbeelding 1 van 15

Gerelateerde Afbeeldingen: