Mededelingen

  • Afwezig waren: Ellen, Henk, Wim, Dinie, Ben S., Ben H., Albert, Gerard, Theo L., Hems
  • Er zijn enkele mededelingen betreffende LEED gedaan; deze worden zoals gebruikelijk niet opgenomen in de mededelingen.
  • Ko en Anneke Deen waren 50 jaar getrouwd; ter gelegenheid daarvan biedt Ko het eerste rondje aan.
  • Op 19 oktober gaan we naar de UT. We vertrekken om 14.45uur vanaf de carpoolplaats tegenover McDonald’s aan de Enschedesestraat. Het programma, inclusief rondleiding, is ongeveer anderhalf uur. Daarna gaan we eten in het U Parkhotel op de UT.
  • Afwezig hebben zich gemeld voor die middag: Laurens, Margriet, Hems, An en Henriëtte. Aanwezigheid van Marcel en Henk en Gerard is onzeker. Dat brengt het aantal op maximaal 27: dat aantal is twee weken geleden ook doorgegeven aan de organisatoren van de UT.
  • Er hebben zich 5 leden aangemeld als chauffeur: Ko, Gemma, Dolf, Ria, Bert. Er moet nog minstens één chauffeur bijkomen. Jan zal aan enkelen, die er vanmiddag niet waren, vragen of er nog iemand kan rijden. Of kan iemand die er vandaag wel was bij nader inzien toch rijden?

Ruimtevaart

Toen hij bezit nam van de ruimte bij De Boom, voelden we al dat het een bijzondere middag zou worden. Hij is Gerard Kienhuis, 72 jaar, die kwam vertellen over zestig jaar passie voor wat zich in de ruimte afspeelt.

Na een gestapelde schoolcarrière met HTS digitale techniek als afsluiter, volgden militaire dienstplicht, Texas Instruments (1974), Polaroid, vriend van het Aviodrome Lelystad en lid van NVR Noordwijk. Natuurlijk passen in dit straatje ook bezoeken aan ruimtevaartcentra in VS en Rusland én het geven van cursussen via de Cosmos Sterrenwacht in Lattrop.

Ruimtevaart is wezenlijk anders dan luchtvaart. Bij luchtvaart worden toestellen aangedreven. Ruimtevaart bestaat bij gratie van de aantrekkende zwaartekracht van de zon en de planeten Om de dromen van bijvoorbeeld een reis naar de maan (Jules Verne) te vervangen door werkelijkheid was een raket nodig. De V2, die door de Duitsers in WOII werd ontwikkeld o.l.v. Wernher von Braun, bracht het perspectief. De 118 raketbouwers werden na die oorlog bij de Operatie Paperclip “verplaatst” naar El Paso (USA) De strijd om de macht in de ruimte werd, onder het nemen van, aan het pure roekeloze grenzende, besluiten, uitgevochten tussen de VS (met von Braun) en Rusland ( Korolev) Opbiedend als kopers op een veiling passeerden: Spoetnik, hondje Laika, de Flopnik Vanguard-3, Loena- 3, de achterkant van de maan onzichtbaar door de synchrone draaiing van maan en aarde, GAGARIN, LEONOV’s ruimtewandeling, ALAN SHEPARD, GLENN, Kennedy’s rede in Houston Football stadium, Geminiproject, Apolloprogramma, Saturnus raket van 110 m, Apollo’s 8 en 11. Allemaal bekend voor wie toen kranten las en naar Apollo Henkie Terlingen keek.

Gerard legt de werking van een raket uit. Ook het vele ruimtepuin  (1 miljoen stuks nu) waarvan een deel in een baan op 36000 km hoogte (Op die hoogte draait de satelliet synchroon met de aarde en is daardoor uitermate geschikt voor o.a. communicatie- en weersatellieten) evenals het bemande Space Station en de James Webb Telescope, komen aan de orde. Daarmee kunnen we 13 miljard! jaar terugkijken.

Die laatste twee maken dat alles wat voor onze mensenmaat onvoorstelbaar is, zo concreet mogelijk wordt dat niet alleen een reis naar Mars maar er nog veel meer in het vet zit. Ook de nietigheid en kwetsbaarheid van de aarde wordt duidelijk. Daarom op mars naar Mars. Allereerst wordt opnieuw de maan in 2025 bezocht m.b.v. het Artemis programma. De mensheid moet voort kunnen leven en die planeet is daarvoor het meest geschikt.  Alle planeten in ons stelsel zijn bezocht. Onder Pipi Langkous’ motto: “Ik heb dat nog nooit gedaan, dus ik kan het”, is ruimtevaart niet te stoppen.

Onze voorzitter Ria Nijhof bedankte Gerard door te zeggen: “Je bracht vanmiddag de magie terug”.

 

1

Afbeelding 1 van 10

Theo Obdeijn.

Gerelateerde Afbeeldingen: