Mededelingen.

 

  • Afwezig waren: Laurens Goossen, Anne Kemna, Theo L., Henriëtte, Ben S., Ria, Theo L., Dolf, An en Margriet.
  • Mededeling betreffende vicevoorzitterschap:
    Uit het verslag van de ALV: “Het voorstel van het bestuur om Ria opnieuw te benoemen tot vicevoorzitter wordt door een aantal leden bekritiseerd, met name omdat dat besluit afwijkt van het gebruik om iemand slechts twee jaar te laten meedraaien als (vice)voorzitter. An geeft aan dat zij ook beschikbaar was, maar dat het bestuur anders heeft besloten.
    De vergadering stelt een kleine commissie samen die zich beraadt op het voorliggende probleem; Ton, Erna en Derk zullen die commissie vormen. Daarna komen we op dit punt terug”.
    Uit de mededelingen van 15 februari: “Onlangs heeft een “klein slim groepje” (Erna, Ton en Derk) zich gebogen over het probleem dat ontstond tijdens de ALV wat betreft het bestuursvoorstel betreffende de nieuwe vicevoorzitter. Dat groepje heeft geconstateerd dat het bestuur weliswaar geheel volgens de statuten heeft gehandeld, maar dat het verstandiger geweest zou zijn om het plan om te breken met een jarenlange gewoonte van tevoren te melden. Dat is een leerpunt voor het bestuur. Allereerst zal de voorzitter nu in gesprek gaan met An en daarna zal het bestuur in zijn overleg op 1 maart de situatie bespreken en een (voorlopig) besluit nemen. Op 8 maart zal het bestuur het besluit dan voorleggen aan de vergadering”.
    Mededeling vandaag: Volgens afspraak heeft Derk een gesprek gehad met An. Dat was een goed gesprek. An voelde zich nu nog vitaal en energiek genoeg om nog een keer voorzitter te worden. Dat was de reden dat ze zich kandideerde. Derk heeft namens het bestuur waardering uitgesproken voor haar aanbod. Ze heeft er vrede mee dat Ria opnieuw vicevoorzitter wordt. Op 1 maart heeft het bestuur daarom besloten om het voorstel, voorgelegd in de ALV, wederom aan de leden voor te leggen in de bijeenkomst van 8 maart. De aanwezige leden gaan met dit bestuursbesluit akkoord. Ria wordt daarmee vicevoorzitter.
  • Bestuur heeft besloten dat we de AC beperkt houden tot de statutaire drie leden. Daarom wordt er dit jaar geen nieuw lid gevraagd maar pas in 2024. De commissie bestaat in de drukste periode vanaf juli, wanneer het programma van het volgende jaar gemaakt moet worden, wel altijd uit 4 leden (3 + 1 aankomend).
  • Er wordt een potentieel lid voor de eerste keer genoemd; nieuwe voordrachten volgens afspraak bij de voorzitter melden.

 

Jan Heerdink

Schrijvers gezocht.

In de afgelopen jaren werd er aanvankelijk door vijf en later door acht leden een impressie geschreven. Dat betekende dat iedere schrijver per jaar minstens twee keer aan de beurt was. Deze impressies worden door de leden erg gewaardeerd, zeker als men bij een bijeenkomst afwezig is geweest: men heeft het idee dat men er toch een beetje bij geweest is. Datzelfde geldt voor de korte mededelingen, geschreven door de secretaris, en voor de foto’s die trouw door enkele leden worden gemaakt en op de website worden geplaatst door Dolf.

Van de huidige schrijvers zijn (waren) er drie lid van de AC: Margriet, Frans en Ton. Ook de secretaris schrijft af en toe een impressie, alsmede Erna, lid van Lief en Leed. De overige schrijvers zijn Theo O., Hetty en Dinie.

Zoals eerder vermeld tijdens de ALV lijkt het bestuur en AC wenselijk om elk lid in te delen voor het schrijven van een (korte) impressie. Gelet op ieders activiteiten in het verleden vóór de pensionering gaan we ervan uit dat ieder lid dat kan. Er kunnen echter redenen zijn dat je daar om bepaalde redenen heel erg tegenop ziet. In dat geval willen we voorstellen dat je dat vóór 1 april laat weten aan de voorzitter, Derk van Wolde. Daarna maakt de AC een jaarplanning en is iedereen waarschijnlijk eens in de anderhalf jaar aan de beurt.

Impressie bezoek aan Trioliet

De ontvangst was prima. Plaats van samenkomst was de Trio-pub, Kleibultweg 59, waar we werden verwelkomt door algemeen directeur Robert Liet. Na de koffie met cake hebben we eerst gekeken naar een introductiefilmpje, waarna Robert een nadere uitleg gaf over het bedrijf.
Hieronder in vogelvlucht enkele gegevens uit zijn verhaal:

  • bedrijf is opgericht in 1950 door 3 broers Liet > Trioliet
  • na overname van Mullos in 1958 verhuist naar Losser
  • in 1997 verhuist naar Oldenzaal, naar huidige plek
  • in 2014 verhuizen van hoofdkantoor naar huidige plek, Kleibultweg 59
  • Trioliet is voor 100% een familiebedrijf
  • het bedrijf heeft 382 medewerkers; 275 in Nederland en 107 in de vestiging in Polen
  • de jaarlijkse omzet bedraagt meer dan 1 miljoen
  • Trioliet is gespecialiseerd in machines ten behoeve van voertechniek, uitsluitend voor de  melkveehouderij
  • het zijn stuk voor stuk unieke machines > het bedrijf beschikt over meer dan 100 patenten
  • de ontwikkelafdeling is dan ook erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de machines afgestemd blijven op de behoeftes van de klanten
  • 85% van de machines die worden gemaakt zijn bestemd voor de export over 50 landen
  • machnies voor het buitenland worden geleverd aan dealers die ze verkopen aan de klanten
  • alle machines zijn er op gericht dat de koe het optimale voer krijgt, om zo de melkproductie te verhogen
  • ook duurzaamheid is belangrijk voor Trioliet > door de 4400 zonnepanelen die in 2018 op het dak zijn geïnstalleerd is het bedrijf zelfvoorzienend in elektriciteit

Na deze intro volgde een rondleiding door het bedrijf, waar we een goed beeld kregen van de grootte en de gecompliceerdheid van alle machines. Wat verder opviel was de rust in en netheid van het bedrijf.
Het was niet alleen (wederom) een gezellige middag, maar vooral ook een interessante en leerzame middag.

Wim Olde Kalter

20230308_163218

Afbeelding 1 van 9

Gerelateerde Afbeeldingen: