Mededelingen.

  • Op 20 september waren afwezig: Ellen, Margriet, Henriëtte, Wim, Dinie, Jet, Theo O., Derk
  • Ria vervangt vandaag Derk, die afwezig is vanwege vakantie. 
  • Er is in 2024 een vacature voor een nieuwe vicevoorzitter, bij voorkeur een man. Wie
    belangstelling heeft kan zich melden bij de huidige voorzitter, Derk van Wolde.
  • Op 4 oktober is de culturele middag. Er zijn voldoende bijdragen van de leden om daar een
    succes van te maken.

Energietransitie 

Deze middag hield Rogier Scholten een PP lezing over de energietransitie. Samengevat was het leerzaam, niet zozeer hoe de toekomst er voor onze energiebehoefte uit gaat zien maar vooral de stroperigheid en frustratie die hiermee gepaard gaan. Om de energietransitie van de grond te krijgen moet er een beleid worden gemaakt. Hier is van belang het akkoord van Parijs van 2015, waaraan de wereld zich heeft te houden. Dit betekent in 2050 voor 80/95% CO2 neutraal, met een tussendoel in 2030 van 49% reductie. Nederland is hieraan gehouden en er kunnen sancties worden opgelegd. Dit zal echter door de grillige keuzes die de politiek maakt een grote opgave worden. Er wordt een klimaatplan gemaakt, de Nederlandse Overheid zoekt draagvlak door doelen te stellen, wetten en beleid te maken. Uiteindelijk wordt de uitvoering neergelegd bij de gemeenten. Zij doen dit door het opstellen van een warmtevisie, wijkuitvoering en strategie. Echter er is te weinig geld en wetten ontbreken, dus moeilijk uit te voeren en te handhaven. Gevolg vertraging. 

Rogier Scholten (32jr) is afgestudeerd bestuurskundige en werkzaam bij de gemeente Oldenzaal op het gebied van duurzaamheid. Ook werkt hij samen met de Oost-Twentse gemeenten. Na zijn opleiding heeft hij zich verdiept in de transitie van energie die een structurele verandering in ons levenspatroon teweegbrengt.  Als eerste deponeert hij de stelling: ‘Met waterstof  of groen gas zou ik op den duur mijn woning wel willen verwarmen’ en een 2e stelling: ‘Is dit maatschappelijk een goed idee?’ Hierop ontstaat in de zaal een heftige discussie over wat betekenen deze energievormen en de noodzaak. Tijdens een computerstoring weet An met een oproep de aanwezigen te bedaren en kan Rogier zijn verhaal vervolgen. Ik vond dit wel vermakelijk. Je ziet wat er leeft en dat wij als pensionado’s ons hierbij toch betrokken voelen. 

Rogier benoemt verschillende energiebronnen met temperaturen van laag naar hoog, waarvan het gebruik wordt bepaald door de kwaliteit van de woning. Bijvoorbeeld een warmtepomp (tot max. 70 C) voor nieuwe goed geïsoleerde woningen en CV ketels voor slechte/oude woningen. Echter van dat gas moeten we af en hiervoor moet naar slimme oplossingen worden gezocht. Hij laat een plaatje zien van Oldenzaal met de wijken met de beste wijze van verwarmen. Opmerkelijk is dat grote delen dan het beste af zijn met energie uit een warmtenet. In praktijk echter niet realiseerbaar.  

Als afsluiting vertelt Rogier nog iets over Waterstof. (H2O => H2: haal uit water de zuurstof!) In de Zeppelin werd het gebruikt om op te stijgen. Het is licht ontvlambaar en 14 keer lichter dan lucht. We hebben groene, grijze en blauwe waterstof en dit slaat op de wijze van produceren. Een ding is zeker het is zeer onrendabel om te maken, maar het is als energiebron op te slaan en eenvoudig via leidingen te transporteren. En dat is het grote voordeel. Toepasbaar in de zware industrie, transport en chemische processen.  Dolf merkte op dat niet direct toepasbare energie van windmolens goed in waterstof kan worden opgeslagen. Conclusie: Waterstof voor woningen nog niet effectief, maar zeg nooit nooit! Rogier vertelde mij nog dat hij geen auto bezat. Te duur. Hij is goed bezig om op deze wijze te verduurzamen!

In de gemaakte foto’s van An zien we enkele schema’s die dit verhaal aanvullen. 

Bert Wolbert, 21/09/2023     

Gerelateerde Afbeeldingen: