Algemene informatie

Probus Oldenzaal-Losser en wat daaraan vooraf ging

Er is sinds 1991 al een Probusclub Oldenzaal en omstreken. Deze club gedijde dat het een lust was, en men stelde het maximale aantal leden steeds bij.

In december 1999 besloot het bestuur het maximum ledental te handhaven op 35. Voor nieuwe aanmeldingen kon een wachtlijst komen of men kon overwegen een tweede club op te richten. Al in februari 2000 besloot men tot oprichting van een tweede club. Daarbij ging men uit van een stappenplan van Probus Nederland. In maart 2000 werden als eerste de leden van de reeds bestaande Probusclub Oldenzaal e.o. geïnformeerd. Daarna werd Probus Nederland geraadpleegd, het wervingsgebied vastgesteld en de buurtclubs ook op de hoogte gebracht.

De club Oldenzaal en omstreken was een mannenclub, maar omdat er landelijk ook gemengde clubs kwamen, besloot men te kiezen voor een gemengde Probusclub. De bestaande club werd sponsorclub en Dick Westera en Johan Abbink zetten zich in om als sponsorcommissie de nieuwe club voor te bereiden. Er werd een lijst opgesteld van mogelijk geïnteresseerden en vanuit die lijst werden wij tweeën, Erna Blokhuis en Trees Kuiper gevraagd om als zogenaamde keywomen mee te werken aan de oprichting. Inmiddels had zich een “verhuizer” gemeld, iemand die in Nijverdal lid was geweest. Nu is het een soort erecode dat een verhuizer altijd wordt aangenomen bij een Probusclub in de buurt van zijn nieuwe woonadres. De verhuizer, Bob de Jonge, voelde er wel voor lid te worden van die nieuwe club en hij had ook goede ervaring met een gemengde club.

Na wat voorgesprekken is de groep van 5 mensen voor het eerst bij elkaar gekomen op 16 januari 2001 ten huize van Dick Westra en daar is formeel onze club opgericht. Bob de Jonge, reeds bekend met Probus, werd de eerste voorzitter en Erna Blokhuis werd onze secretaris/penningmeester. Het wervingsgebied werd Oldenzaal-Losser, en de omliggende probusclubs werden in kennis gesteld van de nieuw op te richten club. Samen bekeken we de lijst en kozen er voor ongeveer 20 mensen aan te schrijven. Van de sponsorclub kregen we een startkapitaal van fl. 250. Vanaf het begin hebben we geprobeerd een zo goed mogelijk evenwicht te vinden in de verdeling man/vrouw. Ook hebben we geprobeerd mensen met zoveel mogelijk verschillende achtergronden te zoeken. Helaas is dat niet helemaal gelukt, het onderwijs is wel wat oververtegenwoordigd. We hebben ons ook gebogen over het standaardreglement en dat bijna ongewijzigd overgenomen. Wij vonden in restaurant “De Boom” een geschikte locatie voor onze bijeenkomsten. Onze eerste bijeenkomst was 18 april 2001. Er kwamen 14 geïnteresseerden en Dick Westera vertelde iets over de doelstelling van Probus. Natuurlijk hadden we nog niet direct een activiteitencommissie, we planden uit de losse pols een aantal bijeenkomsten, aanvankelijk met veel inbreng van de “oude” club.

Landelijk gezien waren we bij de start een ”jonge” club, onze gemiddelde leeftijd lag ruim onder het landelijk gemiddelde. In afwijking van Probus Nederland hebben wij gekozen voor een klein bestuur, te weten een voorzitter, een aankomend voorzitter en een secretaris /penningmeester.  Aan het eind van dat eerste jaar hadden we 17 leden, 9 vrouwen en 8 mannen. Inmiddels hadden we ook een activiteitencommissie en we kregen op onze eerste verjaardag van Probus Nederland een certificaat van erkenning. Tijdens de laatste bijeenkomst van het jaar hebben we ons nog eens gebogen over de doelstellingen van Probus en hoe we ons de bijeenkomsten voorstellen. Het rondje lief en leed moest blijven en heeft ook veel bijgedragen aan het elkaar goed leren kennen. Terugkijkend was het een jaar waarin veel werk verzet is, zeker ook door de sponsorcommissie.

We hebben in de jaren nadien onze ups en downs gehad, maar hebben ook de basis gelegd voor een levensvatbare, waardevolle en gezellige club met diverse activiteiten, met inbreng van inleidingen door externen maar ook door eigen leden en ruimte voor debat.

 

Gerelateerde Afbeeldingen: