Programma wijziging

Verslag van de Lezing van woensdag 2023-11-15
In ons programma stond vermeld, dat Fons Temmink deze middag een presentatie zou verzorgen. Omdat hij verhinderd was, hebben Bert Wolbert en Jan Heerdink snel een alternatief programma bedacht en uitgevoerd.

Bert koos als titel:” Joodse onderduikers in Rossum”.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er zeker 100 00 Joden vermoord in vernietigingskampen.
25000 joden zijn hieraan ontkomen door onder te duiken bij mensen, die hier soms ook geld voor vroegen. Zo kwamen twee Joodse families Polak uit Amsterdam in september 1942 in Rossum terecht bij Huize Tasche aan de Hondenborgweg en woonden daar ruim 2,5 jaar op de bovenverdieping. Beneden woonden Frans en Mina met 3 kinderen. 9 Mensen moesten dus al die tijd gevoed worden. De buren hielpen met voor voedsel te zorgen. Vaak was er onraad, dan moesten de onderduikers buiten hun heil zoeken en verstopten ze zich tijdens de nacht in een hol waarin ze ook samen moesten slapen.
Soms kwam er ook een koerierster die berichten van en naar buiten bracht. Wim werd verliefd op haar en trouwde later ook met haar. Na de bevrijding heeft de familie een bedrijf opgericht. Wim gaat in de politiek en wordt later burgemeester van Amsterdam. De onderduikers komen later niet meer naar Rossum, het is moeilijk, om over het verleden te praten. Maar Bert komt later, door zijn speurwerk, in contact met de Familie Polak waarbij hij merkt, dat het verwerken van het oorlogsverleden een moeilijk proces is voor de familie.

Onze voorzitter bedankt Bert en geeft daarna het woord aan Jan Heerdink.

Jan Heerdink is gevraagd om een lezing over de filosoof Immanuel Kant te houden voor
leerlingen van het Twickel-College.

Hij maakt van deze gelegenheid gebruik om onze Probusclub als proefkonijnen voor deze lezing te gebruiken. Hij begint met het begrip “verlichting”. Kant was een Duitse filosoof, die leefde van 1724 tot 1804, dus in de tijd van de verlichting. De verlichting is een westerse stroming, die onafhankelijk denken, dus zonder invloed van geloof, bestudeert. Na de religieuze beïnvloeding van het denken propageert de verlichting het “zelfstandig” denken. De Islam heeft deze periode van “anders” denken overgeslagen.
Termen als “Trias Politica” tijdens de Franse Revolutie zijn een logisch gevolg van dat “nieuwe denken”.
Volgens Kant kunnen we de werkelijkheid “an sich” niet kennen, wij kennen allen de werkelijkheid, zoals die zich aan ons voordoet.
Er ontstaat een interessante discussie, waarbij we aan de hand van Jan tot de conclusie komen, dat de absolute waarheid niet bestaat. Maar er zijn vele waarheden, te veel om ze hier allemaal te benoemen.
Ook nu bedankt onze voorzitter Jan, hij heeft ons flink aan het denken gezet!

Dinie van Schoot

IMG_3633

Afbeelding 1 van 4

Gerelateerde Afbeeldingen: