• Op 16 februari 2022 waren Ini, Henriëtte, Fons en Erna afwezig
  • Het verslag van de ALV is formeel vastgesteld en ondertekend door voorzitter en secretaris
  • Nicole Gort (dochter van Henk) heeft onlangs een “workshop” gegeven aan medewerkers van Radio2: chocolademeditatie in het kader van mindfullnesstraining.  Je kunt dat eventueel nog beluisteren of ernaar kijken via de NPO Radio2-app. 
  • Theo O. heeft cd’s meegebracht uit de nalatenschap van Frans Tomesen. Wat overblijft wordt van harte verwelkomd door de UNICEFwinkel in de Vijfhoek.
  • Binnenkort krijgen allen die zich hebben opgegeven voor het schrijven van een impressie of het maken van foto’s een schema toegestuurd voor het activiteitenjaar 2022.
  • Nogmaals het adres van onze website: https://oldenzaallosser.probus-nederland.nl/
    Als je zelf nog geen eigen gebruikersnaam met wachtwoord hebt aangemaakt, kun je nog inloggen met als gebruikersnaam oldenzaal en wachtwoord Plechelmus. Alle informatie over activiteiten vanaf 2017 en in de toekomst staat erop. Bij de impressies kun je ook de foto’s vinden als je naar beneden scrolt. Ook het smoelenboek staat er helemaal op, al heeft iedereen dat nu nog ook fysiek beschikbaar, alles met dank aan Dolf.
    De ledenlijst wordt – indien nodig – steeds aangepast. De meest actuele ledenlijst tref je dus ook aan op de website.

Jan Heerdink

Intro Ben Hampsink

“Weten hoe de hazen lopen”

Een impressie van een middag Ben Hampsink ten voeten uit.

Hij maakt ons deelgenoot van zijn privéwereld, zijn taak bij Bleckmann en zijn hobby’s

Ben is de middelste van een groot gezin en groeit vanaf 1942 op op een boerderij in een van de mooiste gedeelten van Twente: De Belvedère in De Lutte.

Zijn vader startte een KI-station naast de boerderij en dat was een groot succes. Het groeide snel en men moest daarom uitwijken naar elders in Nederland. Het groeide uit naar een stal van meer dan 200 stieren, waarvan de nazaten tot in de verste uithoeken van de wereld te vinden zijn. Hij ontdekt in die jongensjaren alles over de natuur en leert tussendoor ook nog een beetje op de Radboudmulo in Oldenzaal. Met het diploma op zak zoekt hij werk en komt “op klompen en op zijn Oldenzaals” in contact met de heren Zinkweg en Jansen die Bleckmann aan het opbouwen zijn. Ze logeren daarvoor in Het Wapen van Amsterdam waar Ben connecties heeft in de keuken. Hij wordt als jongste bediende bij de firma aangenomen.

Ook moet hij in militaire dienst bij de  verbindingstroepen van de marine: contacten leggen, verbindingen bewaken en de lijnen open houden. Een sterkere parallel met zijn latere baan kun je niet vinden.

Hij trouwt met Trees en ze gaan in Zd.Berghuizen wonen. Erik en Ellen worden geboren. Als Trees vijftig is wordt borstkanker geconstateerd. De ziekte zal drieëntwintig jaar een zware last zijn. Het motto: “problemen los je op” zorgt daarbij voor een sterke familieband.

De vijftig jaren bij dezelfde baas dat betekent: jongste bediende, regelen van lijndiensten, expediënt, expediteur. Talen en communicatietechnieken leren. Als de grenzen in Europa verdwijnen, daalt de omzet met 30% en komt er ontslag voor honderd medewerkers. Ben gaat hen allemaal hun ontslag persoonlijk aanzeggen. Door zijn oog voor de mensen en z’n grote emotionele betrokkenheid is dit de zwaarste klus in zijn werk geweest. Het expeditiebedrijf zoekt nieuwe mogelijkheden. Bleckmann Expeditie werd Bleckmann Fashion Logistics met het concept: “one stop shopping”, diensten met toegevoegde waarde. Kleding wordt in grote aantallen van verre landen naar Oldenzaal gehaald, gestreken, gereinigd, op kwaliteit gecontroleerd en “winkelklaar” gemaakt. Daarna vervoerd naar de klant ( ja, ook weer over heel de wereld) Ben verhaalt over vier van zijn vele reizen en geeft ons een inkijkje in de handelspraktijken.

Het beeldje van een wat groot uitgevallen, volleyballend boeskoolmenneke met de tot wereldbol uitgegroeide boeskool in zijn handen, staat al zeker een uur om aandacht te bedelen. Ben kreeg dit symbool bij zijn veertigjarig jubileum.

Na zijn pensionering startte een tweede leven. De boerderij in het natuurgebied rond de Belvedère moest verkassen naar Drenthe.  Zijn broer stichtte daar een nieuw bedrijf. Ben, de jager, werd beheerder van het vrijkomende gebied. Volgens het principe: “een evenwichtige fauna ontstaat bij een goede flora”, werden er kruidenakkers aangelegd. Beheren betekent zorgen dat plant, dier en de mens onder optimale omstandigheden kan leven. Ben noemt de Oostvaardersplassen als voorbeeld van hoe het vooral niet moet. Hij laat ons er beeld van zien. En ook van hoe met moderne middelen als drones en beverrat-vallen (met gezichtsherkenning!) optimaal beheerd kan worden. Op het mooie eiland boven Noord-Ierland: Isle of Islay, zo groot als Twente en Salland, heeft hij 20 jaar bij een boerin (landgoed ca. 900 ha) de hertenstand mogen reguleren. Op dit eiland is ruimte voor ca. 5000 herten en door de jaarlijkse aanwas moest na telling dit aantal weer teruggebracht worden naar 5000. Ben heeft hieraan samen met vrienden en na selectie invulling aan mogen geven.

Bij de voedselbank Oost Twente maakt men graag gebruik van zijn ervaringen als expediteur en marineman. Verbindingen maken met leveranciers, de lijnen open houden, de aanvoer goed regelen en communiceren. Ben doet het zoals het hem door het leven geleerd is. Hij weet hoe de hazen lopen.

18-02-2022, Theo Obdeijn.

Klik hier voor: “Het verhaal van Ben in Powerpoint. (De getoonde films werken niet allemaal)”

   

 

WhatsApp-Image-2022-02-17-at-13.02.20-2

Afbeelding 1 van 14

Gerelateerde Afbeeldingen: