NIEUWSBRIEF-2

Probusclub Oldenzaal-Losser

De afgelopen week hebben mij weer enkele bijdragen bereikt voor de nieuwsbrief in deze coronatijd. Hieronder voeg ik de diverse bijdragen samen. Ik hoop dat je er weer een poosje leesplezier aan beleeft en dat je gezond blijft!

Vooraf even het volgende: omdat alle bijeenkomsten tot 1 juni verboden zijn, zal onze eerstvolgende bijeenkomst op zijn vroegst zijn op woensdag 17 juni, corona volenta. De AC heeft op deze manier al een behoorlijke invulling voor het jaar 2021, al hadden we het graag anders gezien.

1: Bericht van An

Zaterdag 14 maart kwamen onze noabers bijeen op uitnodiging van Bert Wolbert. Samen met medemensen uit Dinkelland had hij zich intensief verdiept in het lot van gevallen verzetstrijders, zoals jullie weten. Op deze dag werd door hem als voorzitter van de werkgroep een monument onthuld ter nagedachtenis aan twee jonge Canadezen die hun leven in dienst hadden gesteld voor het herwinnen van onze vrijheid. In maart 1945 vlogen ze op verkenningstocht richting het roergebied. De Duitsers beschoten hun vliegtuig en ze vielen neer in het weiland achter ons huis. Een nu oude buurman was ooggetuige en vertelde de verdrietige beelden die hij zich haarscherp herinnerde. Bert vertelde over het lot van deze jonge vliegers. Het was indrukwekkend voor alle noabers van Lemseloseveldweg en Gammelke.

2: Bericht ontvangen door Ton

Die Welt steht still und wir bekommen plötzlich die Gelegenheit, unser Leben zu überdenken, neue Seiten an einem selber zu entdecken, schwere Entscheidungen zu treffen und sich mit Ängsten auseinanderzusetzen…
Plötzlich werden Dinge wichtig, die wir lange genug als Selbstverständlichkeit angesehen haben:
Wir vermissen körperliche Nähe zu Menschen, soziale Kontakte, das Privileg sich frei zu bewegen, das Reisen, das unbeschwerte Leben, finanzielle Sicherheit und die Normalität…
Hat es einen Grund warum alles auf den Kopf gestellt wird? Ist es ein Hilfeschrei der Natur, welche eine Pause von uns braucht? 🌱 Haben wir den Wert des Lebens verloren? Muss einfach wieder einmal daran erinnert werden, was für eine Bedeutung unser Leben hat?
In dieser Ausnahmesituation lernen wir uns näher kennen und haben die Gelegenheit, ein Stückchen “besser” zu werden, Prioritäten anders zu setzen, unseren Mitmenschen mit Rücksicht und Liebe zu begegnen und bestenfalls die eigenen Bedürfnisse zurückzustecken… Wenn du bereit bist LIEBE statt EGOISMUS zu verbreiten, sende diese Worte um die Welt und stecke Alle mit Liebe und Fürsorge an… 🌍

3: Bericht van Laurens

Een zus van Mariët is op 76-jarige leeftijd overleden aan een longontsteking met nierfalen. Er is getest op corona, maar daarop testte zij negatief.

4: Bericht van Ko

De zoon van Ko en Anneke (Onno) en hun schoondochter zijn beiden waarschijnlijk besmet met het virus. Ze zijn niet getest: thuis uitzieken volgens de huisarts.

5: Bericht van Erna

Misschien is het al wel bekend maar anders het volgende: in de nieuwsbrief van de Hofkerk stond dat Ini gevallen is. Ze is tijdens de schildersles naast i.p.v. op een krukje gaan zitten. Ze was even buiten kennis, is in het ziekenhuis van Almelo geholpen, ze kreeg wat hechtingen aan haar hoofd. Ze was ook wat duizelig. Ik heb haar gemaild en ze zegt dat het al beter gaat.

6: Bijdrage van Theo O.

In de veertiende eeuw woedde in Italië de pest. De uit een rijke familie stammende Giovanni Boccaccio vluchtte vanuit Florence samen met vrienden naar een buitenplaats in de bergen. Ze waren met tien: drie mannen en zeven vrouwen. Om de tijd te doden vertelden ze elkaar verhalen. Tien dagen lang elke dag één verhaal door elk van hen. Deze honderd verhalen zijn samengebracht in de raamvertelling Decamerone. Toen Dinie voorstelde om ook bij Probus elkaar van tijd tot tijd op de hoogte te houden van wel en wee, moest ik hieraan denken. Het bracht me bij het volgende ware verhaal. 

Corona.

Hij had Robert ten Brink de hand geschud en beloofd dat hij een aantal weken zijn mond zou houden. Onze neef Bart had meegedaan aan de Bank Giro Miljoenenjacht en wij wisten het en keken. Op het moment dat 16000 euro’s zijn onvervreemdbaar deel waren geworden, kwam de vraag die hem 32000 kon opleveren.

Zoals Tarzan aan de lianen, was hij van hulplijn naar hulplijn geslingerd en had er nog één over: een deskundige bellen. De vraag ging over leestekens: “Hoe heet het ringetje dat je in het Noors en Zweeds soms boven de a of de o ziet staan?”

Aan een bekende zenuwtrek rond zijn mond zag de hele familie dat Bart dat nou net niet wist. Hij kon zijn vader bellen. Die was leraar Nederlands en gaf een fout antwoord! Bart en wij zullen nooit vergeten dat zoiets “corona” heet en 16000 euro kost. Het heeft nog lang als een virus tussen vader en zoon geleefd.

 

7: Video, aangeleverd door Albert



(Dubbelklik op plaatje; dan openen)

 

8: Deel 2 over CRISIS (van Jan)

Het Griekse woord ‘krinein’ waarvan zowel de woorden crisis als kritiek zijn afgeleid betekent resp. onderscheiden, (ver-)oordelen en scheiden. In theologische zin vind je het begrip crisis/kritiek vooral in het evangelie van Johannes: onderscheid maken tussen goed en kwaad, op grond daarvan een oordeel uitspreken en het goede en het kwade van elkaar scheiden.
Voor liefhebbers van een stukje theologie: in Jo. 3, 19 wordt geschreven: “Hierin bestaat het oordeel (krisis): het licht is in de wereld gekomen, maar de mensen beminden de duisternis meer dan het licht, omdat hun daden slecht waren”. Omdat Jezus’ komst de mens uitdaagt tot het nemen van een beslissing, betekent zijn komst een keerpunt met hem als spil waar alles om draait. Zijn komst betekent het einde van de oude tijd en het begin van de nieuwe, een keerpunt in de geschiedenis. Men kan niet meer om hem heen.

De huidige crisissituatie kun je daar goed mee analyseren. Het gaat er in deze tijd om dat we goed leren onderscheiden wat allemaal op ons afkomt, dat we vervolgens een oordeel uitspreken en ten slotte proberen te bepalen wat goed en kwaad is. In die analyse komt het erop aan dat we kritisch zijn, kritiek serieus nemen om een goed oordeel te kunnen vellen. Dan zijn we in staat om goed en kwaad van elkaar te scheiden. De crisis nodigt ons uit (dwingt ons zelfs!) om dit proces te doorlopen om uit de crisis te komen. Het lijkt een beetje Hegeliaans: we hebben een these die een antithese oproept. Maar we weten uit de geschiedenis dat er ook weer een synthese zal volgen. Misschien komt onze samenleving er wel gelouterd uit……Ik hoop het in ieder geval!

 

Ten slotte: deze tweede nieuwsbrief verschijnt op het feest van Maria Boodschap, 25 maart: negen maanden vóór Kerstmis. Dit feest dankt zijn ontstaan aan het Bijbelverhaal over de engel Gabriël die Maria vertelt dat ze in verwachting is. Zoals bij alle Bijbelverhalen: niet echt gebeurd, maar vol van symboliek. Al heeft dit verhaal wel gezorgd voor veel onzin, o.a. wat betreft de maagdelijke zwangerschap.

Zou de tijd van verwachtingsvol uitzien naar betere post-coronatijden (zoals men in het Bijbelverhaal theologisch geïnterpreteerd uitziet naar de komst van de Messias) ons wereldwijd blijvend meer met elkaar verbinden of zal het over enige tijd weer “business as usual” zijn?

Jan Heerdink

 

 

Programma 2024

Het programma van Probus Oldenzaal-Losser in 2024 kun je via deze link bekijken.    Gerelateerde Afbeeldingen:

Infoboek Probus 2023

Het informatieboek 2023 over Probus is via deze link te verkrijgen. Gerelateerde Afbeeldingen:

Programma data 2024

Gerelateerde Afbeeldingen:

Nieuw(s) op de Tukker

Juli 2021 Ben Siemerink wijst ons op het digitale nieuwsblad de Tukker hier de directe link. Gerelateerde Afbeeldingen:

Gerelateerde Afbeeldingen: