Algemene Leden Vergadering 2023

VERSLAG ALV Probusclub Oldenzaal-Losser d.d. 18 januari 2023

 

    1. Om 15.15 uur opent Ria de vergadering en heet allen van harte welkom. Drie leden hebben laten weten iets later te komen. Afwezig zijn: Theo L., Bert, Gerard,  Anny, Ben H. 
  • De secretaris leest het jaarverslag 2022 voor:
    Aan het begin van 2022 hadden we 33 leden, 19 mannen en 14 vrouwen. In 2022 zijn geen nieuwe leden toegetreden. In 2022 namen Fons Temmink, Hems Oude Munnink afscheid van onze club. Ook voor Henk Munnink was 31 december 2022 de laatste dag van zijn officiële lidmaatschap. Op 4 januari jl. namen we formeel afscheid van hem. De gemiddelde leeftijd op 1 januari 2023 is gestegen tot 76,9. We hebben op 1 januari 2023 14 dames en 16 heren als lid. Het zoeken naar versterking van onze club met enkele dames wordt voortgezet.

Gelukkig konden we met ingang van februari 2022 na een tweede lockdown weer bij De Boom samenkomen, zij het aanvankelijk nog  met beperkingen qua programmering e.d.; excursies bv. werden pas later mogelijk. We hadden in 2022 in totaal 17 bijeenkomsten. Ons vierde lustrum van 2021 vierden we in mei met een excursie naar Münster. We hadden een geslaagde barbecuemiddag bij Theo en Dinie van Schoot en een klootschietmiddag met de herenclub. Daarnaast hadden we een gevarieerd programma, samengesteld door de immer actieve AC. Vermeldenswaard is nog de partnerdag in september naar het Veenmuseum in De Pollen/Vriezenveen. Het kerstdiner kon op 21 december voor het eerst sinds 2019 weer doorgang vinden. 

Ons oudste lid Ini Verweij werd in december 90 jaar en werd daarom tijdens het kerstdiner door onze voorzitter in het zonnetje gezet. 

Het bestuur heeft in 2022 vier keer vergaderd. Het bestond uit Ria Nijhof, Derk van Wolde, Jan Heerdink, Laurens Goossen en Frans Koel.

 

  1. Laurens presenteert de jaarrekening 2022. Vervolgens stelt de controlecommissie (Wily en Henriëtte) bij monde van Henriëtte voor om het bestuur te dechargeren voor het boekjaar 2022, hetgeen met applaus wordt bevestigd.
    Als nieuw lid voor de controlecommissie biedt zich aan Ben Siemerink. Hij volgt daarmee Henriëtte op.
    Door een gebrek aan juiste herinnering bij de secretaris zijn de financiële stukken niet meegestuurd met de uitnodiging voor de ALV. Dat zal volgend jaar niet weer gebeuren! Laurens zorgt ervoor dat de stukken op de website komen. Dat geldt ook voor de begroting voor 2023. 
  2. De begroting wordt voor kennisgeving aangenomen, waarbij Dolf opmerkt dat in 2023 waarschijnlijk weer een bijeenkomst van Probus Nederland bezocht zal worden. Daarvoor is geen post opgenomen in de begroting, maar kan onder kopje “onvoorzien”.
    Laurens wordt bedankt voor het heldere verhaal. 
  3. Activiteitencommissie:
    • Ton van Oss wordt bedankt voor zijn jarenlange werk voor de AC en we onderstrepen dat met een pakketje wijn. Hij blijft desgevraagd bereid om hand- en spandiensten te verlenen voor de AC, bv. als ceremoniemeester bij kerstdiner en nieuwjaarsbijeenkomst.
    • Margriet en Bert worden onder applaus begroet als nieuwe leden van de AC
    • Mariet wordt formeel benoemd als voorzitter AC en zal dientengevolge worden ingeschreven in de KvK en in de UBO-registratie.
    • Frans geeft een terugblik op 2022. Er waren 17 bijeenkomsten. We begonnen na de lockdown pas in februari. Er waren 4 excursies, 10 lezingen, een barbecue, een middag met de andere Probusclub en een kerstdiner. Alles liep gesmeerd, er waren geen obstakels en het was een gevarieerd programma. De AC vindt het wel jammer dat bij activiteiten buiten de deur steeds een behoorlijk aantal leden niet meegaat.
      Kortom, Frans zag dat het goed was (en het werd avond en morgen, de volgende dag….).
    • Mariet presenteert het programma voor 2023. Het programma wordt met dit verslag meegestuurd.
    • Er komt een aparte mail betreffende het schrijven van impressies. Het bestuur zou graag zien dat de groep van schrijvers groter wordt. 
  4. Wisseling van bestuursleden.
    • Jan Heerdink treedt statutair af als secretaris; bij gebrek aan kandidaten is hij bereid die taak nog eens drie jaar op zich te nemen.
    • Ria Nijhof treedt af als voorzitter en wordt opgevolgd door Derk van Wolde.
    • Het voorstel van het bestuur om Ria opnieuw te benoemen tot vicevoorzitter wordt door een aantal leden bekritiseerd, met name omdat dat besluit afwijkt van het gebruik om iemand slechts twee jaar te laten meedraaien als (vice)voorzitter. An geeft aan dat zij ook beschikbaar was, maar dat het bestuur anders heeft besloten.
      De vergadering stelt een kleine commissie samen die zich beraadt op het voorliggende probleem; Ton, Erna en Derk zullen die commissie vormen. Daarna komen we op dit punt terug.
    • Mariet Lynch wordt als voorzitter AC lid van het bestuur i.p.v. Frans Koel. 
  5. Hetty noemt de naam van een potentieel nieuw lid voor de eerste keer. Op 1 februari kan hij voor de tweede keer genoemd worden.
    Verder moeten we allen op zoek blijven gaan naar vrouwelijke nieuwe leden! 
  6. Wat de website betreft: Dolf zorgt ervoor dat meer stukken voor iedereen toegankelijk worden. Sla de link (https://oldenzaallosser.probus-nederland.nl) op onder je favorieten!
    Gebruikersnaam: oldenzaal (zonder hoofdletter); het wachtwoord is: Plechelmus, nu met hoofdletter. 
  7. Willy verwoordt het gevoelen van iedereen dat we een zeer geslaagd kerstdiner en een gezellige nieuwjaarsbijeenkomst hadden. Gemma noemt het ook zeer sfeervol. De wisseling van tafels blijkt zo goed te bevallen, dat Albert voorstelt om dat vaker in het jaar te doen. We zullen bezien of dat wenselijk en/of mogelijk is.
    Misschien was het programma bij de nieuwjaarsbijeenkomst iets te vol: de AC zal er volgend jaar rekening mee houden. 
  8. Van Lief en Leed worden geen aantekeningen gemaakt. Wel leidt een heuglijk feit ertoe dat Dolf het eerste rondje voor zijn rekening neemt en dat Gemma een rondje aankondigt op 1 februari. 
  9. Er zijn geen punten voor de rondvraag. 
  10. Met het overhandigen van de bel draagt Ria het voorzitterschap over aan Derk, die vervolgens de vergadering ruim op tijd sluit, zodat er nog ruimte is voor veel informeel contact.

 

Jan Heerdink

 

20230118-ALV

Afbeelding 1 van 7

Gerelateerde Afbeeldingen: