Mededelingen

  • Op 19 april waren afwezig: Ko, Laurens, Ellen, Wim, Theo O. en Theo L.
  • De kandidaat die vorige keer voor de tweede keer is genoemd kan nu ook benaderd worden. Er zijn bij de voorzitter geen bezwaren binnengekomen.
  • Albert attendeert ons op het boek over de Plechelmusbasiliek dat a.s. vrijdag gepresenteerd wordt. Er zijn slechts 500 exemplaren beschikbaar: op is op!
  • Slechts één lid heeft laten weten dat hij/zij er tegenop ziet om een impressie te schrijven. De AC zal daarom een indeling maken waarbij alle leden (min één) worden ingedeeld voor het schrijven van een impressie. Voor het maken van foto’s kan iedereen benaderd worden.

De verbeelding aan de macht

Woensdag 19 april neemt Geert Christenhusz, met assistentie van Annet Meijerink, ons mee naar de 19e eeuw en toont ons op verschillende manieren de ontwikkeling van de Romantiek.                                  Als reactie op de Rococo, de Verlichting en het Classicisme komt er een stroming op gang waarin het gaat om kunst om de kunst,  l’art pour l’art. Niet de strakke regels volgen maar meer volgens gevoel te werk gaan. Vooral Frankrijk en Duitsland spelen een grote rol in deze stroming.

Aan de hand van voorbeelden uit de muziek, de schilderkunst, de literatuur en de bouwkunst krijgen we een mooi kijkje in die ontwikkeling.  We horen fragmenten waarin we de uitbreiding van een orkest kunnen volgen. Door technische ontwikkelingen van muziekinstrumenten is er steeds meer mogelijk in de dynamiek. Er wordt uitdrukking gegeven aan het schone en sublieme. En die ontwikkeling gaat door tot in de moderne muziek, naar atonaliteit.

In de schilderkunst verandert er ook veel. Er is meer nadruk op verbeeldingskracht en subjectieve uitdrukking en de werkelijkheid wordt soms geïdealiseerd. In Frankrijk vindt een verheerlijking van de Romeinse tijd plaats, in Duitsland veel Sehnsucht.

Ook in de literatuur is de stroming duidelijk aanwezig. In Duitsland zijn Weimar en Jena, met de Jenakreis, bekend. In Nederland gelden Bilderdijk en de Tachtigers als exponenten van de Romantiek.

In de bouwkunst ontstond veel belangstelling voor bouwstijlen uit vorige eeuwen. Men gebruikte ook elementen uit verschillende stijlen, eclecticisme genoemd. Een voorbeeld daarvan is het beroemde slot Neuschwanstein in Beieren.

We kunnen terugkijken op een informatieve en zeer boeiende middag.

20230419_173515

Afbeelding 1 van 12

Gerelateerde Afbeeldingen: