Mededelingen.

  • Afwezig waren: Laurens, Theo L., Ben H., Ben S., Hems.
  • Hems zal afscheid nemen van de club i.v.m. afnemende gezondheid. Dolf en Jan (namens bestuur) zullen hem binnenkort bezoeken.
  • Bert vertelt dat men op de UT een fout heeft gemaakt bij het afrekenen in het restaurant. Het te veel betaalde is door het restaurant teruggestort. Op 16 november zullen we het geld besteden aan een rondje.
  • Vandaag geeft Henk een rondje i.v.m. zijn en Annies 60 -jarig huwelijk onlangs. Proficiat!
  • Bert is nauw betrokken bij het zoeken naar vermisten van een in Saasveld neergestort vliegtuig. Afgelopen week stond daarover een artikel in TC Tubantia.
  • De AC wil voor het kerstdiner en de nieuwjaarsbijeenkomst graag weten wie een bijdrage wil leveren, naast de bijdrage van ons koortje Procantibus. Graag melden vóór 1 december bij Frans Koel.

Impressie Erfrecht

 

Op woensdag 2 november was Annelien Olde Riekerink-Dekkers, notaris bij notariskantoor Riteco samen met iemand van kantoor onze spreekster: hoe toepasselijk om op Allerzielen een lezing te hebben over testamenten. Maar dat terzijde.

Annelien besprak met ons een aantal thema’s: Levenstestamenten, Eigen bijdrage WLZ, Schenken, Erfgenamen. De uitgebreide informatie is te vinden in de PowerPointpresentatie die binnenkort door Dolf op onze website zal worden gezet. Ik noem hier slechts enkele punten die eruit sprongen naar mijn mening.

Allereerst is het belangrijk om onderscheid te maken tussen een gewoon testament en een levenstestament. Het gewone testament is geheim en wordt pas na overlijden geopend. Het levenstestament is van belang vóór het overlijden, bv. bij beheer van bankzaken en medische handelingen als iemand mentaal en/of fysiek niet meer in staat is om zelf handelingen te verrichten. Er bestaat van alle levenstestamenten een centraal register, waarin alleen een notaris inzage heeft. Bij een levenstestament is het aan te raden dat bv. Kinderen elkaar een volmacht geven, mocht gezamenlijk handelen niet mogelijk zijn (bv. als één van de kinderen ver weg woont). Ook is het verstandig om een levenstestament direct te laten ingaan; het voordeel daarvan is dat er geen schemergebied is bij wilsonbekwaamheid.

De eigen bijdrage voor de WLZ wordt vastgesteld op grond van belastingaangifte van twee jaar vóór opname in zorginstelling. De eigen woning telt daarbij niet als vermogen. De hoge eigen bijdrage kent een maximum van € 2506,–. Een proefberekening is mogelijk op de site van het CAK.
een lage eigen bijdrage (€ 174,– tot € 913,20,–) wordt berekend als een van beide partners wordt opgenomen, in de eerste 4 maanden en bij zorg zonder verblijf. Een tip hierbij: bekijk of alleenstaanden-AOW wel of niet rendabel is bij opname van partner.
De eigen woning wordt pas in een latere fase gerekend tot vermogen in box 3.

Schenken aan eigen kinderen en uitsluiting van schoonkinderen is mogelijk. Dat kan geëffectueerd worden bij een scheiding. Kleinkinderen blijven dan wel profiteren (als ik het goed begrepen heb). De jubelton wordt per 1 januari 2023 afgeschaft. Vanaf dat moment is het eenmalige maximumbedrag voor schenken ongeveer € 27.000,–, mits de begunstigde nog geen 40 jaar is.

Het is soms heel ingewikkeld (en duur!!) om te bepalen wie er precies allemaal erfgenaam zijn. Daarom het dringende advies: REGEL dat. Opsporen van erfgenamen kost vaak meer dan een testament. Bij een samenlevingscontract heb je geen rechten op erfenis van je partner, tenzij er daarnaast een testament is gemaakt. 

SLOTADVIES: laat elke 5 jaar je testament en levenstestament beoordelen door de notaris. Dat is gratis. 

Jan Heerdink

 

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?
Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

IMG_5447

Afbeelding 1 van 2

Gerelateerde Afbeeldingen: