Mededelingen.

  • Afwezig waren Erna, Theo L., Henriëtte en Marcel. Potentieel lid Anne Poorthuis komt voorlopig nog niet vanwege medische problemen van haar man.
  • Derk van Wolde is voor de tweede keer als mogelijk lid genoemd. Als er geen bezwaren binnenkomen bij het bestuur, zal hij binnenkort bezocht worden door aanbrenger Ko en voorzitter Laurens om hem formeel te vragen.
    Verder noemt Ko nog voor de eerste keer Hetty Luttikhuis.
    Bij het aanzoeken van nieuwe leden wordt de komende tijd in eerste instantie gezocht naar vrouwen om het na te streven evenwicht van mannen en vrouwen weer te herstellen. Enige jaren geleden waren er meer vrouwen lid, momenteel meer mannen.
  • Financiën: op voorstel van de penningmeester krijgt ieder huidig lid € 40,– teruggestort van de dit jaar betaalde contributie.
  • Vanwege gebleken onduidelijkheid wil de AC graag nog eens verduidelijken hoe de procedure van programmering is:
    – leden kunnen suggesties aandragen bij de AC; bij deze dus ook het verzoek om eventuele suggesties voor 2022 te melden bij leden van de AC.
    – AC maakt jaarprogramma, mede op grond van aangedragen suggesties; daarbij wordt zoveel mogelijk gestreefd naar een verdeling van een derde eigen mensen, een derde sprekers van buiten en een derde excursies.
    – ten slotte bespreekt het bestuur het concept en stelt na eventueel nader overleg het definitieve programma vast.
  • Graag zou de AC een excursie hebben willen organiseren in dit najaar, maar vanwege allerlei beperkingen vanwege COVID, zoals samen reizen in auto of bus, leek dat vrijwel onmogelijk.
  • BESTUURSBESLUIT: van nieuwe leden wordt gevraagd dat ze gevaccineerd zijn; als men niet gevaccineerd is, zal men geen lid kunnen worden. Hoofdreden is dat we een kwetsbare groep zijn en/of te maken hebben met kwetsbare familieleden.
  • Margriet Meijling-Togtema, Ben Hampsink, Hems Oude Munnink en Fons Temmink hebben besloten om lid te worden. Van harte welkom!
  • De ALV zal zijn op 26 januari. De Boom is dicht op 19 januari.
    Alle overige data blijven zoals eerder vastgesteld: 1 en 15 september, 6 en 20 oktober, 3 en 17 november, kerstviering op 22 december en nieuwjaarsbijeenkomst op 5 januari.

 

Het verhaal van Mariet Lynch- Klein Haarhuis.

Of: Hoe je voorzichtig van A naar B gaande het hele alfabet kunt beleven.

21-09-1947: Erve Klein Haarhuis in Geesteren (Ov.)

Marietje geboren als zesde van de vijftien.

In “wat vooraf ging” schetst ze met plaatjes uit haar jeugd hoe ze, via huishoudschool Tubbergen en de interne inas-opleiding in Denekamp, feilloos de verpleging in zeilde. Het idee non te worden sneuvelde door de overdosis nonnen die ze daarbij tegenkwam. Ziekenhuis Almelo, Stadsmaten Enschede, Kraamcentrum Almelo.

Via een artikel in “De Boerderij” kwam Canada in beeld: Alberta, Didsbury. Een buitenlandstage van zes maanden.

Terug in Nederland wordt het voor twee jaar de Katholieke Sociale Academie in Enschede om de wijkaantekening te halen. In die twee jaar zit een grote vakantie. Ideaal om eens in de VS te gaan kijken. Het wordt de ziekenboeg van een vakantiekamp voor Joodse kinderen in Maine. Via de Stichting Nederlandse Vrijwilligers wordt het voor zeventwintig maanden Embu, Kenya. Hier op de evenaar leert ze naast de mogelijkheden van een VW-kever ook haar man kennen. Moeder- en kindzorg buiten het ziekenhuis wordt haar baan. Voorwaarden scheppend en leidinggevend. Daarna terug naar Engeland, Yorkshire, Doncaster als verpleegkunde, opleiding verloskundige met nu ook Engelse bevoegdheden.

  1. Terug naar Afrika. Nu Zambia, (Ndola). En van 1989 tot 2017 wordt het Wales, Cardiff als schoolverpleegkundige.

Dat het niet allemaal van een leien dakje gegaan is horen we als ze over de Brexit haar mening geeft.

We horen deze middag een geweldig verhaal van een geweldig leven. Ik moest aan de one-liner van Pippy Langkous denken: “Ik kan dat wel, want ik heb het nog nooit gedaan”. Hier stond Mariet: een nuchtere Twentse met een beetje veel jeuk onder de voeten.

19-08-2021 Theo Obdeijn.

1_5

Afbeelding 1 van 11

Gerelateerde Afbeeldingen: