Mededelingen
- Afwezig waren: Ben H., Dinie, Dolf, Ellen, Gemma, Marcel, Theo L., Wim, Jet, Gerard.
- Een potentieel nieuw lid is voor de eerste keer komen kennismaken. Op 16 oktober of op 6 november komt hij voor de tweede keer en zal ons dan laten weten of hij voelt voor een lidmaatschap van onze club.
- Op vrijdag 4 oktober gaan Ben S. en Ria naar de jaarvergadering van Probus-Nederland in Zwolle.
- In ons jaarprogramma stond een bijeenkomst gepland op 20 november, waarbij Fons Temmink zou spreken. Al eerder is doorgegeven dat die bijeenkomst is verplaatst naar woensdag 27 november. En omdat Fons vanwege privéomstandigheden niet kan komen is er een andere invulling voor de middag gezocht. Die middag komt nu Ilse Kroft spreken over bloedvaten en huidkanker.
- Er is volgend jaar een vacature voor vicevoorzitter en penningmeester. Leden die voelen voor deze taak kunnen contact opnemen met de voorzitter.
- Op 11 oktober is de presentatie van het boek over Molkenboer.
- De AC ziet uit naar bijdragen voor het kerstdiner en de nieuwjaarsbijeenkomst. Graag contact opnemen met iemand van de AC!
Op 16 oktober gaan we op excursie naar Erve Kaamps in Deurningen. Iedereen gaat op eigen gelegenheid en wordt daar om 15.00 uur verwacht.
Im Memoriam G. Hefti
“Crematie in besloten kring”,
Las ik toen ik bericht ontving
van je verscheiden uit dit leven.
Jij die ieder dat kon geven
waar ie nooit aan had gedacht.
Dat je op andere ideeën bracht.
Mijn gedachten zijn vandaag bij jou.
In de besloten Probuskring zou
je nu zeggen:
“Neem zoals het komt in ’t leven
en blijf vooral om alles geven”.
Oldenzaal, 28-09-2024
Humanisme.
Margriet M vertelde in vogelvlucht over het humanisme en hoe haar interesse daarvoor is ontstaan.
Opgegroeid in een vrijzinnig hervormd gezin kreeg zij vooral door haar vader belangstelling voor een vrije manier van denken. Wars van strikte bijbeluitleg en strenge regels koos zij daardoor tijdens haar studie voor een Vrijzinnig Christelijke Studentenbond. Tijdens haar sociologiestudie, en als reactie op haar achtergrond, kreeg zij belangstelling voor culturele antropologie en maakte kennis met het voordeel van de twijfel als mogelijkheid van denken. Het bracht haar aan het twijfelen over het bestaan van God en al die vaststaande zekerheden. Eenmaal in Losser kwam zij al zoekend in aanraking met het humanistisch verbond en dat werd een soort thuis. Dat mondde uit dat ze via een opleiding in Utrecht humanistisch geestelijk verzorger werd.
Het humanisme als stroming was 800 jaar voor Christus al bekend als levensbeschouwing voor de, vooral mannelijke, elite. Pas in de 19e eeuw kreeg het de naam humanisme. Het motto is: Samen Leven, zelf denken en vertrouwen hebben in eigen verstand. Socrates wordt gezien als grondlegger, discussiëren in de vorm van dialogen was zijn methode. Het was Plato die teksten daarvan heeft opgeschreven.
In de middeleeuwen bepaalde het Christendom hoe er gedacht moest worden, de mens was ondergeschikt aan God.
De renaissance ging weer terug naar de oudheid; het besef van de vrije wil en denken op eigen kracht werden belangrijk en oude teksten werden bestudeerd. Die ideeën werkten door in de letterkunde en andere kunstvormen. De uitvinding van de boekdrukkunst heeft gezorgd voor een grotere verspreiding van teksten. Erasmus, Coornhert en Spinoza werden bekende namen in deze beweging die pas in de 19e eeuw humanisme werd genoemd.
De Verlichting die daarna kwam had grote invloed op wetenschap en onderzoek, er kwam interesse voor heden en toekomst.
In 1946 werd in Nederland het Humanistisch Verbond opgericht. Pas in 1983 werd via een grondwetswijziging artikel 1 van de grondwet over vrijheid van godsdienst aangevuld met vrijheid van levensovertuiging en kon naast de eed ook de belofte worden afgelegd.
Binnen het Humanisme zijn grote levensbeschouwelijke verschillen te vinden, maar waarden als vrijheid, verbondenheid, verantwoordelijkheid en gelijkwaardigheid worden als heel belangrijk gezien.
De sociale kant van het Humanisme is te zien bij Humanitas, waar mensen met uiteenlopende problemen hulp kunnen vinden.
Erna Blokhuis