Mededelingen

  • Afwezig waren: Laurens, Marcel, Ton, An, Dolf, Gerard, Jan en Derk.
  • Bert, meldt op verzoek van Dolf, dat er nog plaats vrij is voor de excursie naar de Emslandkampen op 13 september. Melden bij Dolf.
  • Op 11 oktober is de presentatie van het boek over Molkenboer.
  • Bert maakt melding dat er voor de Partnerdag op 4 september maar weinig belangstelling is. Dit is jammer, gezien alle inspanningen die worden gedaan dit te organiseren. De chauffeurs die zich hebben opgegeven zijn Margriet, Ria, Jan, Frans, Jet, José en Bert.
  • An maakt melding dat de student, die zij ondersteunen een huisconcert geeft bij An en Bart Roberti thuis.
  • Ben Siemerink meldt dat er op 21/08 een uitzending op ESPN is van Darius Dhlomo

De familie Palthe.

Inleiding van Rijn van Welij: Kroniek van de familie Pathe

Van Welij was directeur BAO -en CVO- school , nu gids Palthehuis en Basiliek Plechelmus. Hij is een begenadigd verteller met interesse in details en geschiedenis. Hij pluisde archieven uit en zoekt uit wat waar is en wat niet klopt. Schrijver van ”Kroniek van de Plechelmus” en “Kroniek van de Palthe familie”, uitgave in samenwerking met Sandra Schipper

  • Generaties waren bestuurder in respectievelijk OOTMARSUM (commanderij van hospitaalridders, rond 1340, met 12 monniken).
  • BENTHEIM (zoon van Bertold Palthe—Johan1545 werd Lutheraan).

Gerardus (1e van 5 generaties) werd dominee in DENEKAMP (in 1600) Johannes (1639-1702) idem. Anthony werd burgemeester in DENEKAMP. Jan Arend werd dominee in NIEUWLEUSEN (Ov.).

(Ik woonde er jarenlang tegenover en wandelde in het Palthebosje met mijn opa)

Zoon Jean werd burgemeester in OLDENZAAL stuurde zoon Johannes naar de Latijnse school in Oldenzaal nabij de Plechelmus.

Johannes (1767-1854) werd dominee in Oldenzaal, heeft 8 kinderen.

1e zoon, Jan Willem (1800-’25), de oudste reisde naar Indonesië en stierf daar.

Inmiddels maakte Napoleon de Plechelmus weer katholiek en krijgen de protestanten een Waterstaats kerkje (1808).

Johannes koopt uit de boedel van zijn broer het Palthehuis en trekt er in 1836 in. Voor zijn suikertante koopt hij diverse huizen in de omgeving van Oldenzaal o.a. ‘t `Kruisselt, ‘t Everlo en Wilmersberg, eerst als belegging en later uit de erfenis.

2e zoon, Jan Arend (1802-30), student godgeleerdheid en filosofie, wordt benoemd tot conrector van de Latijnse school in Oldenzaal,  sterft jong.

3e zoon, Johannes Frederik Racer Palthe (1804-’62). Predikant te Oldenzaal. Promoot midwinterhoorn blazen.

4e zoon, Arnold Albert Willem van Wulfften Palthe (1816-1900) wordt kantonrechter in Oldenzaal , gehuwd met Johanna Stork. 6 kinderen. Weekend verblijf ’t Klieverik. In 1877 is het einde van de rechtbank in Oldenzaal en Arnold gaat op avontuur te paard naar Rome!

Heeft 3 zonen. Willem, Arnold en Richard, ze stichtten de Stomerij en Blauw Ververij in Almelo. Bezittingen: Villa Drienerhof, o.a. De Borg in Beuningen en Huize Springenberg met Palthetoren in Haarle. In Almelo richten ze een badinrichting op in de Bakenstrraat.

5e zoon Carel Hendrik Bernard Palthe (1820-’97) was dominee en werd rentenier, hij woont in het Palthe huis. Trouwt met Annelie Michgorius en later met zus van Annelie. De twee dochters Gulia en Lien uit het eerste huwelijk hebben een slechte verhouding met elkaar. Gulia leeft het langst en erft het Palthehuis en het Michgorius huis. De oudheidkamer kreeg deze uit de erfenis in bezit

In 1859 is de gevel beschadigd door een pinksterstorm, bij het herstel is de topgevel weggehaald en niet fraai hersteld. In 1965 is de gevel hersteld. Het is nu een museum wat recent nog gerenoveerd is en teruggebracht in oude staat voor zover mogelijk, er is een nieuwe ingang aan toegevoegd.

Aldus een poging tot samenvatting, vergeef me als er iets niets niet klopt.

An Roberti

 

Gerelateerde Afbeeldingen: