Mededelingen

  • Afwezig waren: Ellen, Laurens, Marcel, Ben H., Ton, Theo L., Mariet, An en Ini
  • Omdat Gemma graag wil stoppen als lid van L&L vraagt het bestuur om 1-2 leden die samen met Marcel die commissie willen vormen.
  • Op 11 oktober is de presentatie van het boek over Molkenboer (mededeling Albert)
  • Ria deelt een compliment uit aan Wim die als voorzitter van FC. Berghuizen trots mag zijn dat die vereniging afgelopen weekend zo’n fantastisch internationaal toernooi heeft georganiseerd voor damesvoetbal: 44 teams uit verschillende landen deden mee!
  • Dolf kan in samenwerking met Wim Hogenboom voor geïnteresseerden een excursie regelen naar de KZ’s langs de grens in Emsland. T.z.t. kunnen we ons daarvoor opgeven.
  • Ben maakt melding van muziektheater Die Mutter: zie bijlage.
  • Voor onze volgende bijeenkomst hebben zich als chauffeurs (naar Borne) opgegeven: Dolf, Wim, Jan, José, Jet, Bert. Nadere info m.b.t. die middag volgt in de convocatie.

Jan Heerdink

 

Impressie bezoek aan Europastry

De instructies vooraf waren duidelijk; stevige schoenen, warme kleding, geen sieraden en geen korte broeken of minirokjes. Wat staat ons te wachten … ?

Door een wisseling van de directie bij Europastry moest de inleiding ter plekke worden geschrapt en werd ook het kopje koffie ter plekke ons niet gegund.

Geen nood, onze AC kwam met een prima alternatief. Starten om 14.00 uur bij De Boom, allereerst koffie met natuurlijk een Donut, daarna het “huishoudelijke” gedeelte en toen hield onze alleskunner Bert Wolbert een inleiding over het bedrijf.
Na de inleiding ging het per auto of per fiets naar Europastry op het industriegebied Jufferbeek. Dat Europastry veiligheid hoog in het vaandel heeft staan bleek wel uit de handelingen die we moesten verrichten voordat we aan de rondleiding konden beginnen; uitgebreide registratie van alle personen, haarnetje en overjas (als we zo verkleed als groep hadden meegedaan aan de Twentse Carnavalsoptocht hadden we zeker de geinprijs gekregen) en het desinfecteren van handen en schoenen.

Onze gids, Harold Groote Beverborg, voorzag ons met luide stem van alle informatie en leidde ons rond door het imposante bedrijf. Oprichter van het van oorsprong Spaanse bedrijf is de Spaanse bakker Pere Galles. Hij bedacht het concept waarmee het bedrijf groot is geworden > het product produceren, het product invriezen (minus 23 graden) en het product transporteren. Inmiddels beschikt het bedrijf over 22 fabrieken, waarvan 20 in Spanje en 2 in Nederland. Vanaf 1999 worden er ook donuts geproduceerd, een product dat inmiddels naar 80 landen wordt geëxporteerd. De fabriek in Oldenzaal is in 2014 gestart. In Oldenzaal worden voornamelijk donuts en croissants geproduceerd. Hiervoor zijn 5 “lijnen” beschikbaar, waarvan er steeds 1 in “onderhoud” is. Iedere productielijn is 24/7 in bedrijf en levert 1 miljoen donuts per dag. Alles gaat volautomatisch, van het mengen van de ingrediënten tot en met het frituren, afkoelen en het voorzien van een topic. Alleen de eindcontrole, beoordelen of de donut geschikt is voor de verkoop is mensenwerk. Het menselijke oog keurt iedere donut en menige donut haalt die keuring niet, wordt in een aparte bak gegooid en verwerkt tot varkensvoer. 
In principe heeft Europastry geen voorraad omdat ze op bestelling leveren. Wel is er sprake van een tijdelijke opslag in gigantische vriescellen met een temperatuur van minus 23 graden, een verschil van ruim 40 graden met de buitentemperatuur. In die vriescellen was de warme kleding dan ook echt geen overbodige luxe. Menig probuslid was blij deze ruimte weer te kunnen verlaten.
Om de kwaliteit van het product te kunnen waarborgen worden er constant kwaliteitscontroles gehouden en worden op voorhand alle mogelijke risico’s uitgesloten. Vandaar ook geen sieraden. Er mocht eens per ongelijk een sieraad in het deeg komen ……, dat zou zo maar een miljoenenklacht kunnen betekenen.

Europastry is een bedrijf waar de “Leukste Gemeente van Nederland” trots op mag zijn.

Wim Olde Kalter   

Gerelateerde Afbeeldingen: