NIEUWSBRIEF nr 3;  1 april 

Zoals jullie hebben gemerkt bevatten de eerste brieven niet alleen nieuwtjes en mededelingen betreffende lief en leed. Toen ik bezig was met de eerste nieuwsbrief kreeg ik het mooie verhaal “Maar de lente wist het niet” van Bert met het verzoek om dat verhaal op te nemen in de nieuwsbrief. Dat leek me een goed idee en zo is de nieuwsbrief in deze coronatijd van meet af aan niet alleen een middel om elkaar te voorzien van korte informatie maar ook een soort vervanging van onze bijeenkomsten. Zoals we elkaar bij De Boom trakteren op verhalen, gedichten en lezingen, zo voorziet deze nieuwsbrief ook in de behoefte aan inspiratie en informatie die we anders bij De Boom zouden krijgen. Maar ik houd de titel Nieuwsbrief maar aan; ik heb elders gezien dat nieuwsbrieven vaak ook meer zijn dan een opsomming van nieuwtjes.

Beste in vrijheid levende leden van onze Probusclub

Vandaag is het 75 jaar geleden dat Oldenzaal en omgeving werden bevrijd van de Duitsers. Zelf heb ik vanmorgen een stukje van de carillonbespeling gehoord. In TCTubantia stond ook veel te lezen, o.a. over 4 Russen. Bert Wolbert heeft daar ooit een stuk over geschreven. Op verzoek van Ko heeft Bert dat artikel opgestuurd. Ik stuur het in twee delen aan jullie door.

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?
Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Downloaden


Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?
Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Downloaden


Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?
Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Downloaden

1.: Mailtje van Dolf d.d. 15 maart

Onlangs stuurde Dolf ons een mailtje met informatie over COVID-19. Onderaan staat de link naar het artikel met die informatie.
Een hooggeleerde neef Bas oude Munnink is werkzaam op de faculteit Virologie van de Erasmusuniversiteit. Bas is afgestuurd en gepromoveerd op de sequenties (het ontrafelen en detecteren) van viraal RNA. Hij is leider van een de onderzoeksafdeling die de overheden en het RIVM adviseren over de herkomst en modificaties van het Coronavirus. In het wetenschapskatern van de NRC van zaterdag 14 maart is over het bij de Erasmusuniversiteit lopende onderzoek geschreven. Ik denk dat dit voor velen van ons belangwekkend leesvoer is, vandaar deze e-mail. www.nrc.nl/nieuw/2020/03/13/stamboom-laat-zien-het-is-nog-altijd-een-vreemd-virus-a3993736

2: Mailtje van Ini

Van Ini ontving ik onderstaand mailtje; ik stuur de tekst ervan integraal aan jullie door:
“Dag Jan, iedereen nog overeind? Jan zou jij in de volgende nieuwsbrief, goed idee trouwens, iedereen willen bedanken voor de bloemen. Erna bracht mij een mooie schaal met minihyacintjes echt lente en dat vrolijkte de boel een beetje op. De conversatie ging via het slaapkamerraam en dat is lastig maar het ging. Vriendelijke  groet voor allen en LUCTOR ET EMERGO of hoe je het maar schrijft”.

3: Goed nieuws van Dolf

De voedselbank Oost Twente met het werkgebied de gemeenten Oldenzaal en Dinkelland heeft in deze onzekere tijd door het coronavirus en de gevolgen die dat heeft een zware taakstelling. De VBOT voorziet in een aanvullend voedselpakket voor zelfstandigen en gezinnen in onze samenleving, die zelf door geldgebrek niet volledig kunnen voorzien in eigen onderhoud. De criteria om aanspraak te maken op voedselondersteuning zijn niet mals en ze worden regelmatig getoetst. Ondanks alle economische voorspoed zagen we de laatste maanden weer een toename in de vraag. Met de te verwachten economische tegenwind als gevolg van de huidige maatregelen rond de bestrijding van het coronavirus zal de vraag verder toenemen. We zijn als VBOT dan ook heel blij met een unieke donatie van de Elisabethstichting vanuit het klooster in Denekamp. Deze gift haalt bij ons de druk van de ketel. We kunnen dit bedrag goed besteden ten bate van onze cliënten, maar ook voor onze bijna 100 vrijwilligers. Het merendeel daarvan, zéker 80 procent, zijn ouderen die ondanks de oproep om thuis te blijven zich uitdrukkelijk blijven inzetten voor de voedselbank en zijn cliënten. We zijn ook blij dat een deel van uw gift is geoormerkt voor uitgaven ten bate van persoonlijke beschermingsmiddelen. Het maakt ons werk, waarbij we ook verantwoordelijk zijn voor de gezondheid van onze medewerkers, makkelijker in deze onzekere tijd. Hartelijk dank!
w.g. VBOT Jan Smudde voorzitter, Dolf van den Berg, VWA en veiligheid.

4: 1 april

Deze nieuwsbrief verschijnt op 1 april. Op Wikipedia vond ik de volgende informatie over 1 april, een dag die een lange traditie kent. Graag zou ik met jullie willen dat de corona-ellende één grote grap is, maar dat kunnen we inmiddels wel vergeten…..

Een 1 aprilgrap is een traditie waarbij mensen elkaar op 1 april voor de gek proberen te houden. In Frankrijk spreekt men van poisson d’avril (Aprilvis). In Engelstalige landen wordt de dag April Fools’ Day (April dwazendag) genoemd en de Russen hebben het over День Дурака (Den Doerakadag van de dommerik). In sommige Vlaamse streken spreekt men over verzenderke(n)sdag, de dag waarop je iedereen tracht ergens heen te zenden om ze beet te nemen.
Uit sommige bronnen blijkt dat de bijzondere betekenis van 1 april ontstaan is bij de Franse wijziging naar de gregoriaanse kalender, zoals opgedragen door Paus Gregorius XIII in 1582. Voor die tijd werd Nieuwjaar gevierd van 25 maart tot 1 april. Met de verandering van het kalendersysteem werd Nieuwjaar verplaatst naar 1 januari. Mensen die dit vergaten of die het nieuwe kalendersysteem weigerden te aanvaarden, kregen uitnodigingen voor niet-gehouden feestjes, grappige presentjes enzovoort.

Deze verklaring is echter onwaarschijnlijk: de 1 aprilgrap wordt namelijk al eerder vermeld in een Franse bron uit 1508, dus ruim voor die tijd. De eerste vermelding in een Nederlandstalige bron dateert uit ca. 1560 te Brugge, een gedicht van de rederijker Eduard de Dene. Het is een parodie op ‘1 april’ waarin een knecht het plan van zijn heer om hem te verzenden, doorziet. De geschiedenis gaat dus ten minste terug tot het begin van de zestiende eeuw. De wijde verspreiding van het verschijnsel wijst echter op een oudere oorsprong.

De 1 aprilgrap is volgens een andere theorie ontstaan uit een vroeger middeleeuws festival: het NarrenfeestLa fête des fous was vooral in Frankrijk van de 5e tot de 16e eeuw erg populair. Het werd gevierd omstreeks 1 januari door het kiezen van een valse paus of bisschop en ging gepaard met allerlei rituelen en festiviteiten waarbij de geestelijkheid werd geparodieerd. Aan de basis hiervan lagen dan weer naar alle waarschijnlijkheid vroegere heidense Saturnalia (de Romeinse feestdag op de zonnewende van 21 december).

Er zijn verklaringen gezocht in het wisselvallige aprilweer en parallellen gezien met de Germaanse/Noorse mythologie (Loki, de god van chaos en leugens). In verschillende landen zijn ook wel nationale gebeurtenissen aangevoerd als begin van de traditie. Deze verklaringen, die waarschijnlijk ooit zelf als aprilgrap zijn verzonnen, leiden soms tot op de dag van vandaag een hardnekkig leven. Zo denkt men in Nederland nog vaak dat de grappenmakerij begonnen is met de inname van Den Briel door de watergeuzen op 1 april 1572, zoals blijkt uit een bekend gezegde: “Op 1 april verloor Alva zijn bril”. Het feit dat ook buiten Nederland 1 aprilgrappen worden gemaakt, wordt daarbij over het hoofd gezien.

1 aprilgrappen worden vaak al eind maart per persbericht bekendgemaakt.

 

Ten slotte, een idee?


Elk jaar hebben we in de week voorafgaand aan Kerstmis een kerstdiner, in de beleving van velen van ons een hoogtepunt in ons Probusjaar. Dat festijn wordt altijd opgeluisterd met gedichten, verhalen en zang. Zullen we volgende week een soort digitaal paasdiner houden? Het eten en Procantibus moet je er dan zelf maar bij denken, maar ik stel me voor dat de volgende nieuwsbrief een soort paasspecial wordt met verhalen en gedichten voor zo’n virtueel paasdiner. Ik ben benieuwd naar jullie inbreng. Mocht je kopij hebben voor die special (nieuwsbrief 4), stuur die dan vóór 8 april naar mij toe.

Jan Heerdink

Programma 2024

Het programma van Probus Oldenzaal-Losser in 2024 kun je via deze link bekijken.    Gerelateerde Afbeeldingen:

Infoboek Probus 2023

Het informatieboek 2023 over Probus is via deze link te verkrijgen. Gerelateerde Afbeeldingen:

Programma data 2024

Gerelateerde Afbeeldingen:

Nieuw(s) op de Tukker

Juli 2021 Ben Siemerink wijst ons op het digitale nieuwsblad de Tukker hier de directe link. Gerelateerde Afbeeldingen:

Gerelateerde Afbeeldingen: