Mededelingen
- Afwezig waren Ben S., Anny, Dolf, Margriet, Gemma, Ko, Hetty
- Bert schetst het (voorlopige) programma van de partnerdag op 6 september. We gaan die dag van 13-18 uur naar Gronau, naar het Rockmuseum. Reiskosten + kosten voor toegang, Kaffee mit Beilage en een diner zullen ongeveer € 50,– p.p. bedragen. Daar komen dan nog de kosten voor drankjes bij het eten bij. De leden zullen een bijdrage uit de kas krijgen van 20 euro p.p., waarmee de kosten voor de leden ongeveer € 30,– zullen zijn. De penningmeester zal t.z.t. een mailtje sturen met het verzoek om de kosten van tevoren aan hem te betalen.
- De volgende bijeenkomst is de barbecuemiddag op 19 juli bij Dinie en Theo van Schoot. Nadere mededelingen daarover (ook wat betreft de vooraf te betalen onkosten) volgen bij de convocatie.
Jan Heerdink
Fruitboerderij Oold Bleank in Rossum
Met 26 probusleden brachten we een bezoek aan fruitboerderij Oold Bleank in Rossum. Twee grote aardbeien aan de weg wezen de plek aan waar we moesten zijn. We werden welkom geheten door Jos Schilderink, eigenaar van het geheel en tijdens de koffie met fruitgebak werd allereerst uit de doeken gedaan hoe de eerste familieleden van de boerderij, die al dateert van 1720, een totaal ander leven hebben geleid dan de familie die nu de scepter zwaait. Op hilarische wijze vertelde hij van de intriges, moeilijkheden, trouwerijen en ruzie met een pastoor, die destijds , zonder het bestaan van een rijdende rechter, alleenheerser was over zijn Rossumse schapen.
Omdat de boerderij , op den duur, naar nieuwere maatstaven, te klein was voor veeteelt, is Jos Schilderink in 1986 gestart met een fruitboerderij. Fruitbomen met o.a. producten als aardbeien, kersen, appels en pruimen werden aangeplant en dit leidde uiteindelijk tot groot succes.
Op duidelijke wijze werd door Jos aangegeven hoe je als vindingrijke boer en met enig technisch inzicht een goed bedrijf kunt opbouwen.
Vervolgens werden we door Jos naar de fruitvelden geleid. Hij toonde ons rijpende vruchten die waren geplant op groene grasvelden die op fijnzinnige wijze werden besproeid over een lengte van een paar honderd meter per veld. Voor het technische verhaal wil ik graag verwijzen naar de website.
Na de rondleiding konden we naar de boerderij, waar de gelegenheid werd geboden om allerlei producten te kopen en waar ons werd verteld dat de verkoop van kersen nog zo’n 14 dagen op zich zou laten wachten
Een passend afscheid door Mariet volgde en met een applaus voor de gastvrijheid en leerzame uitleg van Jos dankten we hem voor het aangenaam verpozen op zijn erfgoed.
Hierna vertrokken we naar onze basislocatie bij Rudie in Oldenzaal , waar de asperges heerlijk smaakten.
Frans Koel