Mededelingen

  • Afwezig waren Ini, Ben H. en Ton
  • Een potentieel lid is voor de tweede keer genoemd. Als er binnen twee weken geen bezwaren binnenkomen, kan ze worden toegelaten. Een ander potentieel lid is al eerder twee keer genoemd en er zijn geen bezwaren binnengekomen. Zij zal binnenkort worden benaderd.
  • Ben S. heeft vanmiddag een impressie geschreven. Zodra ik die ontvangen heb, zal ik die doorsturen. Maar dat wordt zeker niet vóór zaterdag. Tot dan kan ik mijn pc niet gebruiken.

MST Enschede

Velen van ons kenden ziekenhuis MST in Enschede waarschijnlijk wel als patiënt of bezoeker, maar op woensdag 5 april kregen we met onze Probusclub een unieke blik achter de schermen. Met Marianne Kuipers en Herman Feringa (broer van Nobelprijswinnaar Ben) als gepassioneerde ‘gidsen’ beleefden we een fascinerende trip door verleden en heden van het ziekenhuis.

Met een presentatie van Marianne Kuipers kregen we allereerst inzicht hoe het nieuwe Medisch Spectrum Twente in 2016 tot stand is gekomen. Volgens haar ‘meer dan alleen maar een gebouw’ en ‘een van de modernste ziekenhuizen van Nederland’. Het gebouw is ontworpen volgens het principe ‘healing environment’. Een gebouw, dus, als een ‘helende omgeving’, wat onder meer tot uitdrukking komt in de ‘open’ structuur van het gebouw, waarbij zowel patiënten als personeel altijd contact hebben met daglicht. Daarnaast is de natuur naar binnen gehaald, middels gigantische tropische bomen, maar speelt beeldende kunst ook een belangrijke rol in de helende omgeving. Dat alles konden we zelf ook vaststellen tijdens een rondleiding, aansluitend op de presentatie.

Tijdens die presentatie maakte Marianne Kuipers ook aan de hand van cijfers duidelijk dat het MST in alle opzichten ‘groot’ is: oppervlakte 78.400 vierkante meter, 7 verdiepingen, 350 algemene bedden, 42 IC/medium care bedden, 12 OK’s, totale bouwkosten 240 miljoen euro. Marianne Kuipers vertelde dat er bewust is gekozen voor nieuwbouw van het MST in het centrum van Enschede. Een win-win situatie volgens haar. Daar kunnen wel vraagtekens bij worden geplaatst, zo bleek ook uit opmerkingen van Probus-kant.

Imposante cijfers, maar, zo maakte Marianne Kuipers ook duidelijk, het belangrijkste bij een ziekenhuis als het MST is natuurlijk de zorg voor de patiënt. Die staat centraal. Alles is er op gericht om het verblijf in het MST zo aangenaam, maar ook zo kort mogelijk te houden. Waarbij de regie ook zoveel mogelijk bij de patiënt ligt.

Na dit inkijkje in de ‘moderniteit’ (zoals Marianne Kuipers het noemde), gingen we terug in de tijd met een bezoek aan het MST-museum, het domein van Herman Feringa. Hij begon met het verzamelen en veilig stellen van allerlei spullen en documenten uit de meer dan 100-jarige geschiedenis van het ziekenhuis in Enschede. En zo ontstond een museum, dat aan de hand van vaak unieke attributen, een beeld geeft van meer dan een eeuw ziekenzorg in Enschede. Van een tyfus-uitbraak rond 1880 tot de covid-pandemie in 2021.

 

Ben Siemerink

P1013924

Afbeelding 1 van 80

Gerelateerde Afbeeldingen: