Mededelingen

  • Afwezig waren: Theo O., Henriëtte, Ellen en Gerard H.
  • Dhr. Jacobs heeft geen tijd/behoefte om lid te worden van onze club; wel wil hij nog eens een lezing voor ons verzorgen over oud-burgemeesters van Oldenzaal. AC weet ervan.
  • Frans gaat binnenkort in gesprek met Mia Wolkotte: ze wil wel lid worden maar zit met oppasafspraken in het zuiden des lands.
  • De musea in Gorssel en Ruurlo zijn ook gratis toegankelijk met een VIPkaart van de Bankgiroloterij, mocht je geen museumjaarkaart hebben.
  • Als chauffeurs voor 18 maart hebben zich gemeld: Bert, Ria, Ko, Jelleke, Jan, Dolf, Anne, Frans. Er zijn er 7 nodig als niemand zich nog afmeldt de komende maand.

 

IMPRESSIE LEZlNG BART ROBERTI NEUROLOGIE 

 

Een middag brainstormen over neurologie o.l.v. Bart Roberti, is niet zo maar iets. Moeilijke stof maar fascinerend. We hebben het over onze hersenen, zenuwstelsel, brein, bewustzijn, onbewuste alsmede veel processen die zich afspelen in de geleiachtige massa, veilig opgeborgen in ons hoofd, ingebed in hersenvocht. Processen die niet op zich zelf staan maar die ook gevolgen hebben voor ons doen en laten in onze leefwereld.

Eeuwenlang dienen de hersenen al een basis voor hersenonderzoek. De hersenfysiologie, de neurologie en de biochemie verschaffen ons meer en meer toegang tot de meest uiteenlopende processen en functies. Er zijn grote verschillen in samenstellingen tussen de opbouw bij mensen en dieren en we blijven nieuwsgierig naar hetgeen de evolutie verder in petto heeft.

Door de eeuwen heen waren en zijn er allerlei lieden, filosofen en andere denkers bezig met al datgene dat verborgen lijkt in onze hersenpan en die zich afvragen of en hoe, waardoor en met welk instrumentarium er verbintenissen zijn tussen bewustzijn, onbewustzijn in relatie tot ons doen en laten in onze leefwereld.

Zo kan onderscheid gemaakt worden in Dualisme / Constructivisme:

De religies stelden : wij zijn schepselen van God. Lichaam en geest zijn twee aparte dingen. Wij zijn ons gedrag zegt Skinner. Wij zijn ons brein zegt Swaab.

Dan is er Naturalisme/Fenomenologie / Nieuw realisme/ Nieuw realisme / Kwantum fysica, waarbij de namen van o.a. Darwin, Crick en Merleau-Ponty werden genoemd. Leven is materie, energie en informatie. We zijn een drie-eenheid van lichaam , brein en omgeving.

De recente ontwikkelingen betreffende het mensbeeld zijn derhalve complexer geworden. Zo wordt bijvoorbeeld gesproken van zelforganiserend leven . Prof. Meynen zegt over ons brein dat het een orgaan is dat weinig prijs geeft, niet beweegt en toch veel invloed heeft.

De vraag : Wat is de werkelijkheid voor de mens.

Is datgene wat we waarnemen de werkelijkheid ? Is die subjectief en uniek ? Of: noemen we menselijke werkelijkheid wel objectief. Werkelijkheid is alles wat het geval is zegt Markus Gabriël.

Het behandelde in het thema van de middag is , zo maakte Bart ons duidelijk , niet alleen een kwestie van het overbrengen van kennis over denkers inzake ons zenuwstelsel of brein. De vraag is ook :

Wat doen we en kunnen we met dit alles ?

Zeker is dat we nog maar weinig van datgene dat zich herbergt in ons hoofd en welke invloed dit heeft op het menselijk leven.

Wat duidelijk is , is het feit dat ons doen en laten niet alleen afhankelijk is van ons zenuwstelsel. Andere facetten zijn medebepalend. Duidelijk is ook dat andere factoren de hoedanigheid van onze leefomgeving sterk beïnvloeden. Zo is de verzorging van een mens in verschillende levensfases uitermate belangrijk. De wijze en mate bijvoorbeeld van verzorging van een baby is voor de ontwikkeling van het kind zichtbare noodzaak. Als voorbeeld werd gegeven een Roemeens weeshuis onder Ceausescu waar baby’s geen persoonlijke aandacht kregen.

 

Aan het eind van de middag werd aan de hand van enkele voorbeelden nog eens duidelijk dat de vergaarde kennis van onze hersenen nog maar beperkt is . Er ligt nog een groot braak terrein waarvan niets of nauwelijks iets bekend is. Heel veel is en kon nog niet worden gezegd/behandeld.

Het thema van de middag , onder de noemer van neurologie, bleek niettemin stof die een interessante, leerzame maar voor de probusleek niet gemakkelijk onderwerp te zijn , doch werd naar mijn mening door Bart met verve gebracht . Hij wist ons te boeien en toonde ons het onderwerp “neurologie” in vele facetten. Hij wist duidelijk te maken dat onze hersenen , ons geheugen, ons brein geen geïsoleerde soort computers zijn, maar dat ze ons lichaam en zijn omgeving beïnvloeden en zelf daardoor ook weer worden beïnvloed. Een dankwoord van de voorzitter was dan ook meer dan verdiend.

 

Frans Koel

 

IMG_2587

Afbeelding 9 van 16

Gerelateerde Afbeeldingen: